Opera onthult deze nieuwe techniek komende week op het Mobile World Congress in Barcelona. De nieuwe Opera Turbo-technologie voert een flinke compressie uit op de te verzenden gegevens. De browserproducent zegt dat dit tot 80 procent kan schelen. Hoeveel de besparing in de praktijk gemiddeld oplevert, is nog niet bekend.

Opera onthult zijn versnellingstechniek op het Mobile World Congress (voorheen 3GSM-conferentie) dat maandag tot en met donderdag plaatsvindt in Barcelona. De fabrikant stelt het beschikbaar voor zakelijke klanten die gebruik maken van Opera Desktop, Opera Mobile en de ontwikkelkit (SDK) voor Opera Devices. Meer details zijn te vinden in een white paper (PDF) over de nieuwe versnellingstechniek.

Netwerken en toestellen

Opera claimt dat deze methode ook voor mobiele apparaten met beperkte hardware een snellere surfervaring oplevert. De gecomprimeerde data moet echter lokaal wel weer worden uitgepakt. Een ouder mobieltje met een relatief langzame processor kan dus geen voordeel hebben van deze techniek.

Telecomoperators verzorgen hierbij de datacompressie, wat de belasting op hun netwerken verlicht. Leverancier Opera wijst er op dat die bedrijven met deze techniek langer of beter met hun bestaande infrastructuur toekunnen. Eindgebruikers hebben als voordeel dat ze niet steeds weer nieuwe, snellere toestellen nodig hebben om vlot te kunnen surfen.

Niet aangepast

De webpagina’s hoeven niet te worden aangepast of anders gecodeerd (transcoding). Opera Turbo biedt volledige ondersteuning voor dynamische webtechnieken zoals AJAX en Flash. De producent benadrukt dat het gebruikers van alle soorten apparaten toegang tot een en hetzelfde web wil geven. Opera noemt dit zijn One Web-strategie.

Aanpassing van pagina’s en sites gebeurt wel bij de Java-software Opera Mini. Voor die mobiele browser loopt de Internet-verbinding via servers van de browserproducent. Daar worden de webpagina’s dan eerst geschikt gemaakt voor weergave op het kleinere telefoonscherm. Opera zegt dat de serverside optimalisaties van Mini wel zijn opgenomen in de compressie van Turbo.

Bron: Webwereld.nl Bron: Techworld