Opera Mobile is vergeleken met de Opera Mini voor Java-telefoons een robuustere browser die de gebruikerservaring van de desktopbrowser moet benaderen. Opera Mobile kan dan ook worden gezien als een fusie van de Desktop- en Mini-varianten.

Deze eerste bèta biedt nog maar tweederde van de nieuwe features die uiteindelijk in de defitieve versie terecht moeten komen. Nieuw in deze bèta is bijvoorbeeld de ‘page overview mode’ die ook al in de Mini zit. Met deze instelling kan een gebruiker eerst een volledige webpagina bekijken om vervolgens op het gewenste onderdeel in te zoomen. Google Gears, Opera Link, Opera Widgets en ondersteuning voor Symbian zullen hun opwachting maken in komende bèta’s van Opera 9.5.

De bèta is beschikbaar voor Windows Pocket PC’s met Windows Mobile 5 of 6, en dan alleen voor apparaten met een aanraakgevoelig scherm. Zoals valt te verwachten is deze bèta nog niet perfect. Zo is er alleen ondersteuning voor de Engelse taal, staat ActiveX uitgeschakeld en kan de installatie op geheugenkaarten voor problemen zorgen. Niet geheel verrassend is de ACID2-test ook nog te hoog gegrepen voor de eerste publieke bèta van Opera Mobile 9.5.

Bron: Techworld