Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde voor februari een opvallende stijging bij mobiele beltarieven. De totale kosten aan communicatie stegen in februari met 3,9 procent ten opzichte van januari. De mobiele beltarieven stegen nog meer, aldus het CBS, zonder de cijfers voor die vorm van communicatie te specificeren.

Naar boven afronden

Sinds kort zijn alle operators begonnen met het naar boven afronden van gesprekken die langer dan een hele minuut duren. De klant betaalt voor een gesprek van 61 seconden de prijs van 2 minuten. Volgens het Financieele Dagblad geldt dit voor alle nieuwe abonnementen bij KPN, voor de 'sim-only'-klanten van Vodafone en voor het 'Voordeel sim-only'-abonnement van T-Mobile.

KPN zegt tegen het FD dat de prijsstijging noodzakelijk is om de kwaliteit van het netwerk en de dienstverlening op peil te houden. T-Mobile zegt dat enkele grote noodzakelijke investeringen zijn gedaan, en dat de inkomsten door regulering teruglopen.

EC-regulering

Brussel heeft afgelopen jaar door diverse maatregelen mobiele telefonie goedkoper gemaakt voor de consument. De telecomproviders proberen de daardoor ingezakte inkomsten nu met prijsverhogingen weer terug te halen.