Een eerste verkenning leert dat PCI Express en 802.11g in het bedrijfsleven snel op succes af lijken te stevenen. Stroom via ethernet (poe - power over ethernet) komt echter niet echt van de grond, enkele specifieke situaties daargelaten. Bluetooth zit er aan te komen, maar moeizaam.

PCI Express is ontwikkeld om i/o-bottlenecks op te heffen voor alles van videokaarten tot 10 Gbps-ethernetadapters. 802.11g bood bedrijven een mogelijkheid om hun 802.11b-wlans naar hogere snelheden te upgraden.

Ethernetstroom moest een einde maken aan de behoefte aan wisselstroom voor toegangspunten in wlan, ip-telefoons en andere apparatuur. De belofte van Bluetooth was om een einde te maken aan de wirwar van kabels rond de desktop. Wat is hier allemaal van geworden?

PCI Express: in de versnelling

Na een langzame opmars van meer dan een jaar is PCI Express, een nieuwe i/o-technologie die werd ontwikkeld ter vervanging van de Peripheral Component Interconnect-uitbreidingsbus die in pc's en servers wordt gebruikt, klaar om de markt te veroveren. Afgelopen zomer bracht Intel het eerste moederbord en de eerste chipsets met PCI Express uit. In augustus ging Intel met de verkoop van systemen van start en inmiddels is er een reeks adapters verkrijgbaar.

PCI Express (ook wel PCIe genoemd) is ontwikkeld door de PCI Special Interest Group en vervangt de pci-bus met een seriële architectuur die gebruikmaakt van maximaal 16 kabelsets (ook wel 'lanes' of banen genoemd) ter ondersteuning van bandbreedtes tussen de 500 MBps en 16 GBps. Hoewel PCI Express voornamelijk is ontworpen om i/o-bottlenecks te verhelpen die het gros van de gebruikers tot dusver nog nooit heeft ondervonden, hebben IBM, Hewlett-Packard en Dell reeds servers ontwikkeld die zijn uitgerust met zowel traditionele pci's als twee of meer '4x' (four lane) PCI Express-sleuven teneinde de gebruikersvraag voor te blijven.

Wat commodity servers betreft lijkt PCI Express de overwinnaar in de strijd met PCI-X 2.0, een concurrerende 2 GBps-standaard die ooit door HP werd ondersteund. "Leveranciers van ethernet- en opslagcontrollers begonnen van PCI-X 2.0 naar PCI Express over te stappen, dus we gaan met de markt mee", zegt Colin Lacey, directeur marktstrategie voor de ProLiant-serverproductlijn bij HP.

PCI-X 2.0 zal echter volgend jaar in high-end servers beschikbaar zijn. Dit omdat PCI Express nog in zijn kinderschoenen staat en PCI-X 2.0 waarschijnlijk eerder beschikbaar komt dan vergelijkbare 8x-implementaties van PCI Express, voorspelt Tom Bradicich, chief technology officer bij IBM. Hij denkt dat deze systemen uiteindelijk zelfs naar PCI Express zullen migreren.

PCI Express vervangt reeds de versnelde grafische poort voor hoogwaardige graphics op pc's. Voor de meeste andere behoeften op i/o-gebied betekent PCI Express echter een overkill. Op servers zijn de vroege versies van PCI Express-adapters gericht op technologieën die naar verwachting de huidige 1 GBps PCI-X bus, met inbegrip van 10 Gigabit Ethernet, raid-controllers en fibre channel zullen overschrijden.

Kopers van servers moeten echter op hun hoede zijn, zegt Nathan Brookwood, een analist bij het Amerikaanse onderzoeksbureau Insight 64. "Zolang ze PCI-X niet als een bottleneck zien, is het nog altijd een voorkeursoplossing omdat PCI-X veelvuldig wordt gebruikt en een bewezen technologie is."

802.11g: de concurrentie een stapje voor

De 802.11g 54 Mbps wlan-specificatie werd ontwikkeld om een upgradetraject voor 11 Mbps 802.11b-netwerken te bieden. Hoewel 802.11g goed wordt verkocht binnen de consumentenmarkt, zijn bedrijven voornamelijk vast blijven houden aan het langzamere maar breder geaccepteerde 802.11b.

802.11g bood wat de 54 Mbps 802.11a-standaard niet kon bieden: backward-compatibiliteit voor 802.11b-gebruikers. Desondanks hebben veel bedrijven deze extra bandbreedte simpelweg niet nodig, constateert Ken Dulaney, analist bij Gartner.

Naarmate de behoefte aan bandbreedte groeit, wordt de interesse in het lang genegeerde 802.11a steeds groter, zegt Graham Melville, directeur productmarketing bij Symbol Technologies. Het draait in het minder drukke 5 GHz-spectrum, heeft en met 11 kanalen kunnen 802.11a ap's dichter bij elkaar worden opgesteld zonder dat er storingen optreden. 802.11a is dus in staat om meer gebruikers te ondersteunen bij een hogere totale bandbreedte. Melville zegt dat de technologie bij uitstek geschikt is voor drukbezette kantoren waar power users afhankelijk zijn van draadloze verbindingen als belangrijkste verbinding met het bedrijfsnetwerk.

Er zit zelfs nog een snellere variant aan te komen: 802.11n zal volgens verwachting de huidige wlan-snelheden verviervoudigen. De specificatie bevindt zich echter nog in een vroeg ontwikkelingsstadium; waarschijnlijk zullen er pas na 2006 volwaardige producten beschikbaar komen. "Als je hogere snelheden wilt, ga dan voor 802.11a, want die biedt veel meer capaciteit dan 5 GHz", aldus Dulaney.

Poe: Ethernet met energie

Stopcontacten zijn uit de tijd. Vanwege de behoefte aan kostenefficiënte stroomvoorziening voor ip-telefoons en wlan-ap's is de interesse in power over ethernet (poe) langzaam aan gegroeid sinds de IEEE in 2003 de 802.3af-standaard bekrachtigde.

Poe is inmiddels een wereldwijde standaard voor stroomvoorziening met een laag voltage aan genetwerkte apparaten via ethernetkabels. "Bijna elk bedrijf waar ik mee praat, is bezig om ethernetstroom een plaatsje in de kabelkast te geven", zegt Zeus Kerravala, analist bij The Yankee Group.

Dat houdt echter niet in dat poe over de gehele linie aftrek vindt. Hoewel vrijwel alle ap's en ip-telefoons momenteel in staat zijn om stroom via ethernet te ondersteunen, wordt poe alleen in hoogwaardige switches geboden die ongeveer 20 procent van de op de markt verkrijgbare switches beslaan. Deze worden verkocht met een prijsvoordeel van 15 tot 40 procent, zegt Gartner-analist Rachna Ahlawat.

Zij verwacht echter dat het prijsvoordeel de komende kwartalen zal wegvallen nu poe een onmisbaar item voor switches begint te worden.

IDC deelt deze mening en verwacht dat in 2008 grofweg de helft van alle verkochte ethernetpoorten voorzien zal zijn van power over ethernet. Ethernetstroom begint nu dan ook langzaam in opmars te raken, aldus analist Maximilian Flisi van IDC. "Het zal om een geleidelijke acceptatie gaan."

Bluetooth: speler in de marge

Bluetooth beloofde een einde aan de wirwar van kabels te maken door hardware van handheld computers tot printers te verbinden via een 1 Mbps draadloos personal area network (pan) met een laag stroomniveau. Hoewel Bluetooth populair blijkt bij de consument, is de technologie binnen het bedrijfsleven geen doorslaand succes.

Van producten met Bluetooth-functionaliteit worden volgens Bluetooth SIG wekelijks meer dan drie miljoen eenheden verkocht. In veel gevallen gaat het echter om mobiele telefoons die op de Europese markt worden verkocht. Bluetooth wordt gebruikt in handheld computers, een aantal draadloze koptelefoons en handsfree gsm-kits.

Bluetooth ondervindt tevens minder acceptatie vanwege zorgen over de onderlinge werking en beveiliging. Hoewel Bluetooth SIG compatibiliteitstests biedt, zijn gebruikers nog steeds afhankelijk van productmatrixen als garantie voor de samenwerking tussen verschillende apparaatprofielen. "Ik noem Bluetooth een mislukking omdat het geen gebruiksgemak biedt", aldus Dulaney van Gartner.

Mike Foley, technisch directeur van Bluetooth SIG, zegt dat er verbeteringen op stapel staan. Zo zal de specificatie 3 Mbps gaan ondersteunen en uitgerust worden met beveiligingsopties die een aantal breed uitgemeten kwetsbaarheden verhelpen en de compatibiliteit en het stroombeheer verbeteren. Het zal ook ondersteuning bieden op het gebied van quality of service (qos) en multicasting ter verbetering van de communicatie met meerdere Bluetooth-apparaten.

Voorlopig blijft Bluetooth echter een technologie voor de consumentenmarkt. Bovendien krijgt het concurrentie van de nieuwe ultrabreedband 100 Mbps pan-specificatie. Uiteindelijk zou deze technologie Bluetooth wel eens kunnen vervangen, denkt Roger Kay, een analist van IDC. "Als ultrabreedband in staat is om grote hoeveelheden data op snelle wijze over korte afstanden te verzenden, zie ik geen reden waarom het ook geen kleine hoeveelheden zou kunnen verzenden."

Bron: Techworld