De prijsverlaging van AMD- en Intel-processors eind juli, leidde afgelopen maand tot sterk gestegen pc-verkopen. Intel blijkt echter moeite te hebben met het opschroeven van de productie van processorcomponenten, waardoor het niet geheel aan de gestegen vraag kan voldoen.

"Dit jaar zijn er problemen met 965-chipsets", aldus Sunny Han, marketingdirecteur van moederbordmaker Asustek. Volgens hem zijn er geen productieproblemen bij Intel, maar wordt de chipfabrikant simpelweg verrast door een sterk gestegen vraag.

Chipfabrikanten hebben twee keer per jaar topdrukte: vlak voor het nieuwe schooljaar (het 'terug-naar-school-seizoen') en vlak voor de feestperiode, aan het einde van het jaar. "De vraag in het terug-naar-school-seizoen is dit jaar bijzonder hoog, vooral in de Verenigde Staten", stelt Han.

Intel introduceerde zijn 965-chipsets in juni. De Q965, G965 en de P965 voor desktop-pc's werken allemaal met de nieuwste processor van de fabrikant, de Core 2 Duo.

Vorig jaar leidde een chipset-tekort bij Intel er nog toe dat diens rivaal, AMD, marktaandeel won. De tekorten werden begin dit jaar weggewerkt. Bron: Techworld