Doel van de Open Database Alliance is om partijen bijeen te brengen die de verdere ontwikkeling en ondersteuning van MySQL een warm hart toedragen. Met de overname van MySQL-eigenaar Sun Microsystems door Oracle zijn twijfels ontstaan rond de toekomst van het database.

Oracle heeft tot nog toe niets gezegd over wat de plannen zijn met MySQL, en ontwikkelaars vrezen dat het project onder Ellison's bedrijf een wrede dood tegemoet gaat. Zo ook Widenius, die sowieso niet zo te spreken was over hoe Sun omging met zijn geesteskind. Zijn verwachting was eind vorige maand dat Oracle MySQL of doorverkoopt, of wellicht het project zelfs keelt.

MariaDB

De MySQL-oprichter was al bezig met een eigen afsplitsing van de database, een officiële fork die draait op zijn eigen MariaDB-engine. De nu opgerichte organisatie moet de ontwikkeling van de MySQL-MariaDB fork sturen, en uiteindelijk ook commerciële ondersteuning gaan bieden, een beetje dus wat MySQL AB deed voordat dat bedrijf een jaar geleden door Sun werd opgekocht voor 1 miljard dollar.

Maar het draait voor de groep niet alleen rond de eigen fork. Ook het oorspronkelijke MySQL wordt nauwlettend in de gaten gehouden, zo belooft de nieuwe groep. Nu draait MySQL nog op de InnoDB opslagengine, maar die moet op termijn worden vervangen door Falcon. Dat is althans het geval als Oracle de door Sun ingezette koers voortzet. Daarmee krijgt Widenius dubbel zijn zin, want nu kan hij zich ook commercieel bezighouden met MariaDB.

Andere opzet

De opzet is wel flink anders dan het oorspronkelijke MySQL AB, zo schrijft Widenius op zijn blog. "Ik wil de dingen anders aanpakken. Ik wil een kleinschalig ontwikkelbedrijf opzetten die draait om kwaliteit, terwijl daaromheen een alliantie wordt gevormd van bedrijven waar we nauw mee samenwerken", schrijft Monty. "Zo kunnen we bepaalde groeipijnen mijden."

Bron: Techworld.nl