Xerox PARC, waarin PARC staat voor Palo Alto Research Center, is onder andere verantwoordelijk voor de uitvinding va het ethernet en de grafische gebruikersinterface. Het onderzoekscentrum werd opgezet door Goldman, die in 1968 werd weggekaapt bij de Ford Motor Company door Xerox. Hij werd senior vice president van research en development (R&D).

Baanbrekende uitvindingen

In de eerste vijf jaar van zijn aanstelling zag hij het onderzoeksbudget groeien van 60 naar 165 miljoen dollar. Ook pleitte hij voor het opzetten van een onderzoeksinstituut waarvan hij zei dat het de eerste tien jaar waarschijnlijk weinig zou opleveren, schrijft de New York Times. Goldman stierf aan een hartaanval.

Het onderzoeksinstituut werd in 1970 werkelijkheid toen het Palo Alto Research Center werd opgezet. Dat laboratorium is verantwoordelijk voor een groot aantal uitvindingen die ook vandaag de dag nog belangrijk zijn op computergebied. Zo komt de laserprinter uit de koker van de onderzoekers en werd 's werelds eerste wysiwig (what you see is what you get) editor daar ontwikkeld.

Interface

In 1975 onthulde PARC de grafische gebruikersinterface (gui) compleet met pop-up menu's, vensters en de zogenaamde point-and-click bediening. De ontwikkeling van de gui bleek een cruciale basis voor de huidige besturingssystemen. Microsoft en Apple bouwden de technologie later verder uit.

Goldman, beschreven door de New York Times als "een dynamisch leider en vurig supporter van innovatieve technologi├źn, verliet Xerox in 1982. Hij verruilde Palo Alto vor Conneticut en werd investeerder.

Ter nagedachtenis van Goldman: 8 baanbrekende uitvindingen van Xerox PARC