Een kwart van de aandeelhouders van Dell heeft zijn steun onthouden aan het voorstel tot herbenoeming van oprichter Michael Dell als bestuursvoorzitter tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Hoewel de stemming geen directe gevolgen heeft, is de uitslag een klap in het gezicht van Michael Dell. Meestal volgen aandeelhouders de voorstellen van de directie. Michael Dell kreeg de minste voorstemmen van alle elf directieleden die in aanmerking kwamen voor herbenoeming.

Vakbonden in opstand

De positie van Michael Dell werd ter discussie gesteld door een federatie van tientallen vakbonden. Die vonden dat hij onder meer te veel beloning kreeg ten opzichte van de slechte prestaties van het bedrijf. Daarnaast was er de boekhoudfraude, die onlangs werd afgekocht met een 100 miljoen dollar schikking.

Dell ligt ook nog steeds onder vuur vanwege de - vermeend bewuste - levering van defecte pc's. Ook beklagen SEC-medewerkers zich erover dat Dell geen volledig inzicht wil geven in de mate waarin haar financiële resultaten afhankelijk zijn van betalingen van Intel.

Positie Dell verzwakt

Duidelijk is dat de positie van Michael Dell er niet beter op is geworden. Het is niet ongebruikelijk dat er tijdens een aandeelhoudersvergadering tegenstemmers zijn, maar als 25 procent van de aandeelhouders geen vertrouwen meer blijkt te hebben, is er wel iets aan de hand.

Boze aandeelhouders hebben in het verleden bij veel bekende technologiebedrijven voor onrust gezorgd. Zo was er de hardnekkige oppositie van Walter Hewlett tegen de fusie van HP en Compaq en het tot mislukking gedoemde gevecht van Jerry Yang om de macht bij Yahoo!.

Bron: Channelworld.nl