Met name de consument en het midden- en kleinbedrijf zouden daarvan de dupe kunnen worden. "De grootzakelijke gebruiker geniet de meeste aandacht van aanbieders van communicatienetten en –diensten", stelt de telecomwaakhond vast in zijn jaarlijkse 'Visie op de markt'. De breedbandmarkt in Nederland is voor bijna 90 procent in handen van KPN en de internetaanbieders van de kabelexploitanten. Voor internet via de kabel is de consument aangewezen op de internettoegang die de internetaanbieder van de kabelexploitant aanbiedt. De OPTA dringt daarom aan op snelle aanname van de Kabelwet, die kabelexploitanten dwingt om ook andere internetaanbieders toegang te geven tot hun netwerken. "De Kabelwet ligt reeds lang voor in de Tweede Kamer. Nieuwe regels zijn hard nodig en juist nu dreigt grote vertraging."

Adsl

De adsl-markt is ook voor het grootste deel in handen van één aanbieder: KPN. Ongeveer 70 procent van de huishoudens met een adsl-abonnement neemt die dienst af van een internetaanbieder van KPN (Planet Internet, Het Net en XS4ALL). Ook wie niet bij een provider van KPN zit, heeft grote kans toch te zijn aangewezen op adsl van KPN. Slechts 14 procent van de internetaanbieders neemt de netwerktoegang af van een andere adsl-aanbieder dan KPN, zoals BabyXL, Versatel of BBned.

Platteland

De enige keuze die de meeste consumenten kunnen maken is die tussen kabel en adsl. Ongeveer driekwart van de Nederlandse huishoudens heeft de mogelijkheid om via de kabel te internetten. De dekking van dsl is ongeveer 85 procent. Minimaal 60 procent van de huishoudens kan daardoor kiezen tussen de kabel of adsl, becijfert de OPTA. De telecomwaakhond maakt zich zorgen over de gebieden waar die keuze niet bestaat of waar gebruikers helemaal geen toegang hebben tot breedbandinternet. "Dit geldt vooral voor het platteland", aldus de OPTA. Volgens de telecomwaakhond moet de politiek op dit punt een keuze maken. "Het is van belang om het publieke domein bij deze problematiek beter af te bakenen", aldus de OPTA.