Mobiele bellers kunnen in de meeste gevallen voor een kwartje per minuut naar huis of werk bellen. Andersom rekent KPN nog altijd 90 cent in de piekuren en 50 cent in de daluren. "Ik kan goedkoper naar de westkust van de Verenigde Staten bellen dan naar de GSM van mijn buurman," zei OPTA voorzitter Jens Arnbak enigszins gepikeerd op een congres van MCI WorldCom dinsdag in Amsterdam.

Volgens Arnbak rekenen aanbieders van mobiele telefonie en met name KPN-Telecom onevenredig hoge interconnectietarieven voor het bellen met mobiele nummers vanaf het vaste net. Arnbak: "Houden aanbieders die interconnectietarieven misschien kunstmatig hoog? Subsidieert diegene die belt naar het mobieltje het mobiel bellen?"

Samen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal telecomtoezichthouder OPTA onderzoeken of er wellicht sprake is van een kartel. "De concurrentie werkt hier absoluut niet," aldus Arnbak. De OPTA heeft brieven gestuurd naar de GSM-aanbieders in Nederland waarin duidelijkheid wordt gevraagd.

Arnbak meent dat het kostenverschil tussen bellen van mobiel naar vast en andersom niet te staven is met smoesjes over dure extra technieken. Behalve dat het GSM-netwerk de locatie van het opgeroepen toestel moet bepalen, is de techniek hetzelfde.

Hoever de tarieven kunnen dalen weet Arnbak niet. De OPTA-voorzitter is van mening dat de telecombedrijven wel een redelijke winstmarge moeten hebben.

Overigens is het is via zogenaamde 'carrierselect' nu al mogelijk om ongeveer voor de helft van de prijs die KPN rekent naar een mobiele telefoon te bellen. Telegroup met 1633 en Tele2 met 1602 rekenen tijdens de piekuren ongeveer 50 cent per minuut voor het bellen naar een GSM. Dit ziet Arnbak echter niet als concurrentie omdat 'maar 3 procent van de Nederlandse bellers carrierselect heeft ontdekt'.