KPN heeft in de zakelijke markt een stabiel marktaandeel van 70 tot 80 procent. De huurlijnenmarkt is zelfs van 45 procent naar 70 procent gestegen in drie jaar tijd. Telecomwaakhond OPTA vindt deze positie verontrustend en stelt verzwaarde verplichtingen voor de telecomreus.

Zo moeten alternatieve aanbieders in het zakelijk segment meer ruimte krijgen, zoals op de particuliere markt nu al het geval is. KPN moet daarnaast ook zijn hoogcapacitaire huurlijnen openstellen.

Bezorgd

Bovendien is OPTA bezorgd over de mogelijkheden die alternatieve aanbieders hebben op de nieuwe glasvezelverbindingen die KPN wil aanleggen, waardoor de wijkcentrales verdwijnen. Daarvandaan gaan nu nog koperverbindingen naar de voordeur van klanten (zowel zakelijk als particulier), waar KPN glasvezel wil hebben. Het zogenaamde FttH-netwerk (Fiber to the Home).

Volledig open

Een woordvoerder van KPN zegt dat het bedrijf een volledig open netwerk wil aanleggen, maar OPTA wil de zekerheid dat alternatieve aanbieders die nu al hebben geïnvesteerd in verbindingen via de oude wijkcentrales straks geen torenhoge tarieven voor het FttH netwerk hoeven te betalen. Met de maatregelen wil de OPTA de zekerheid dat investeringen van concurrenten in het oude systeem niet in rook opgaan.

Particuliere markt

KPN krijgt wel meer vrijheid op de particuliere consumentenmarkt. Het bedrijf mag de minimum- en maximumtarieven voor consumenten voortaan weer zelf bepalen.