Dit eist de Opta in een kort geding. "Als Pretium doorgaat met het misbruiken van de naam van de telecomtoezichthouder dan eist OPTA 30.000 euro per overtreding met een maximum van 400.000 euro", schrijft de Opta.

De telecomtoezichthouder waarschuwde Pretium al eerder op te houden met het gebruiken van de naam in verkoopgesprekken. Al in 2008 werd het bedrijf na een uitzending van TROS Radar gesommeerd te stoppen met het gebruiken van de naam van de organisatie. Op vier april dit jaar bleek dat er in callcenters nog steeds de Opta gebruikt wordt als verkoopargument. "Wij hebben van de telecomtoezichthouder toestemming gekregen om de telefoontarieven voor u te verlagen", zegt een medewerker tijdens een verkoopgesprek.

Sommatie

Naast een boete bij verder misbruik eist de Opta een rectificatie in tenminste een landelijk dagblad. "In deze rectificatie moet duidelijk staan dat Opta geen enkele bemoeienis heeft gehad bij het tot stand komen van de abonnements- en gesprekstarieven van Pretium", eist de telecomwaakhond. Als Pretium deze rectificatie niet binnen de gestelde termijn publiceert, eist Opta een dwangsommen van 10.000 euro met een maximum van 400.000 euro.

Pretium beloofde na de eerste oproep van de Opta om de naam niet meer te gebruiken dit ook niet meer te doen. De opnames van het VARA-televisieprogramma Kassa waarin de medewerker de naam van Opta gebruikt zijn na die toezegging gemaakt. Daarom is nu besloten een kort geding aan te spannen. De uitspraak is op 16 juli.

Pretium was niet direct beschikbaar voor commentaar.