Dit meldt Het Financieele Dagblad. In een interview met de krant laat Opta-voorzitter Chris Fonteijn weten dat de maatregel het gevolg is van vastgelopen onderhandelingen. "Wij komen met deze aanwijzing omdat partijen het onderling niet eens konden worden", aldus Fonteijn.

KPN wilde al in 2010 volledig overschakelen op het glasvezelnetwerk, waarvoor slechts 200 supercentrales nodig zijn, in plaats van de huidige 1300 wijkcentrales, zo meldt het FD. Concurrenten van KPN, zoals Tele2/Versatel en Orange, hebben echter apparatuur staan in 400 van die wijkcentrales, om hun klanten te verbinden met het KPN-netwerk.

De Opta meent dat de concurrenten van KPN eerst hun investering in de geplaatste apparatuur moeten kunnen terugverdienen, voordat ze gedwongen worden om te investeren in aansluiting op het glasvezelnetwerk dat KPN wil uitrollen. Volgens de toezichthouder kan de apparatuur in vijf jaar worden afgeschreven, wat betekent dat een aantal wijkcentrales waar recentelijk apparatuur geplaatst is, tot 2011 open moet blijven.

De Opta wil dat KPN concurrenten de keus laat of ze aangesloten willen worden in de supercentrale of op straatniveau. Fonteijn verklaarde tegenover Het Financieele Dagblad dat hij hoopt dat ze op straatniveau aansluiten, omdat er dan volgens de Opta-voorzitter daadwerkelijk concurrentie ontstaat tussen de netwerkaanbieders. Het laatste deel van de verbinding, de zogenaamde local loop, kan sinds enige tijd al tegen kostprijs van KPN gehuurd worden door concurrenten.