Dit constateert de telecomautoriteit OPTA in haar nieuwsblad Connecties. Jaarlijks registreert de OPTA de verdeling van marktaandelen van de telecombedrijven in Nederland.

Uit de laatste nieuwe meting gedurende het eerste kwartaal van 2002, blijkt dat KPN op de mobiele telefoniemarkt een marktaandeel van 35 tot 45 procent bezit.

"Dit is voor ons belangrijk omdat KPN daardoor aan meer regels gebonden zit dan andere telecombedrijven", zegt OPTA-woordvoerder Walter Sans. "KPN moet bijvoorbeeld bij een tariefswijziging eerst de tarieven aan ons voorleggen." Verder wordt de contributie die telecommers aan de OPTA betalen, berekend op basis van het marktaandeel.

Toch is het marktaandeel van KPN op mobiele telefonie licht gedaald, stelt de OPTA. In een jaar tijd zou het bedrijf 3 procent aan concurrenten hebben moeten afstaan. Vodafone staat op de tweede plaats met een aandeel tussen de 20 en 30 procent.

Op het vlak van vaste telefonie is KPN nog oppermachtig. Zeker 80 tot 90 procent van de vaste telefoonlijnen wordt gevoerd via het netwerk van KPN. Ook hier heeft KPN 3 procent van het marktaandeel moeten inleveren.

Hiermee is KPN nog het enige Nederlandse telecombedrijf met zogenaamde 'aanmerkelijke marktmacht'. Dit is voor de OPTA de aanduiding voor bedrijven die de macht hebben om de markt te beïnvloeden.