Opta verdenkt KPN ervan dat het tegen de regels in bepaalde kortingen heeft verschaft aan grote bedrijven en daarmee kleinere bedrijven ernstig heeft benadeeld, zo bevestigt een woordvoerster van Opta tegenover Webwereld.

Opta-voorzitter Chris Fonteijn maakte de plannen voor het nieuwe onderzoek vandaag bekend in een interview met het Financieele Dagblad.

Kortingen

In dit onderzoek richt Opta zich vooral op de kortingen die KPN aan bedrijven geeft middels uitstel van betaling. KPN is slechts een paar maanden geleden gestart met het afrekenen van kortingen die het bedrijf al in 2006 aan haar klanten had gegeven. Fonteijn vermoedt kwaad spel omdat concurrenten van KPN niet beschikken over de financiële middelen om rekeningen zo lang open te laten staan. "Het is natuurlijk de vraag of hier geen sprake is van ongeoorloofde korting," zegt Fonteijn tegen het FD.

Niet de eerste keer

De Opta heeft de KPN in het verleden herhaaldelijk op de vingers getikt. Eind vorig jaar nog kreeg het bedrijf een flinke boete vanwege soortgelijke kortingen. Destijds ging het echter niet over de duur van het uitstel van betalen, maar om het feit dat KPN nooit toestemming had gevraagd bij Opta voor het verschaffen van dergelijke kortingen. In 2004 moest de telecomprovider zelfs 20 miljoen euro op tafel leggen omdat Opta bewezen achtte dat het bedrijf ongeoorloofde kortingen had gehanteerd.

Interpretatie van regels

De boete leverde KPN-bestuurder Eelco Blok, de beoogde opvolger van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, flink wat problemen op en hij moest destijds zelfs terugtreden uit de raad van bestuur. In 2006 kreeg hij weer toestemming om toe te treden.

De gevolgen van het nieuwe onderzoek zijn nog niet bekend. Volgens Fonteijn heeft KPN wel zijn strategie veranderd, maar blijft de firma met de Opta van mening verschillen over de interpretatie van de regels: "Voor KPN is het de kunst om naleving van de regels door te laten dringen tot in de haarvaten van het bedrijf".

Het is nog niet bekend wanneer wanneer Opta het onderzoek verwacht af te ronden.