De telecomwaakhond heeft vandaag, na een 'consultatieronde' van enkele weken, het definitieve glasvezelbesluit gepubliceerd.

Een woordvoerster van de Opta laat weten dat in de definitieve beleidsregels in de kern niets veranderd is ten opzichte van de concept-beleidsregels die afgelopen november werden gepubliceerd. In de beleidsregels is de toegang tot glasvezelnetwerken geregeld. De aanpassingen zijn eerder uitwerkingen van bepaalde punten dan veranderingen, aldus de woordvoerster.

Het cruciale tariefbesluit is nog wel voorlopig. In het concept is de Opta uitgegaan van de kosten die door KPN en Reggefiber worden gerekend voor het aansluiten van een enkel huishouden op het glasvezelnetwerk, afhankelijk van hoe verstedelijkt het gebied is. KPN heeft een belang van 41 procent in Reggfiber. Samen gaan ze de komende vijf jaar miljarden investeren om een landelijk Fiber to the Home (FttH) netwerk aan te leggen.

Tarieven

Reggefiber heeft eerder dit jaar een indeling gemaakt van vijf gebiedscategorieën. De kosten voor het aansluiten van een huis op glasvezel (capital expenditures) variëren van 775 tot 1025 euro per huis. Het duurst wordt het in verstedelijkte gebieden omdat voor alle nieuwe glasvezelverbindingen de schop in de grond moet. De huur die een externe partij aan de glasvezelboer gaat betalen varieert van 12 tot 15 euro per maand per huis. Het voorgestelde tariefplafond ligt iets hoger: van 14,50 tot 17,50 euro in de 'duurste' gebieden.

De Opta heeft deze tarieven als uitgangspunt gekozen. Het concept gaat over de komende drie jaar en daar kunnen marktpartijen nog op reageren. "Het zijn tarieven die op dit moment al in de markt gehanteerd worden voor toegang tot glasvezel. Dat is voor ons wel een indicatie dat het in ieder geval wel een tarief is waarop het ook voor toetreders interessant is om gebruik te maken van dat netwerk", legt de woordvoerster uit.

De samenwerking tussen KPN en Reggefiber moet nog goedgekeurd worden door De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa zal bij het definitieve besluit rekening houden met de bevindingen van de Opta.