De OPTA sluit niet uit dat het gaat ingrijpen bij de eerder deze week aangekondigde overname van Telfort door KPN. Volgens voorzitter Jens Arnbak van de telecomautoriteit wordt het marktaandeel van KPN hiermee wel erg groot, zo zegt hij in de Volkskrant.

Om de macht van KPN op het vaste net te verkleinen, verplicht de OPTA het telecombedrijf om nog dit jaar alternatieve aanbieders, zoals bijvoorbeeld Tele2 en Scarlet, op het vaste net toe te laten. De concurrentie op het vaste net zal de komende jaren flink toenemen, denkt de OPTA. Nu bieden slechts enkele kabelbedrijven zelf telefonie aan. "De consument zit nu nog met een navelstreng vast aan KPN", aldus Arnbak.

Ook krijgt KPN de ruimte om de tarieven voor de vaste abonnementen te verlagen. Dit is volgens de OPTA nodig omdat vaste telefonie steeds meer concurrentie ondervindt van internettelefonie (voip) dat in opkomst is.

Veel consumenten zijn nu maandelijks meer kwijt aan hun vaste belabonnement dan aan hun belminuten. Door deze maatregelen zullen vrijwel zeker de tarieven voor de abonnementen aanzienlijk kunnen dalen, zo verwacht de OPTA. KPN telde vorig jaar bijna zes miljoen vaste aansluitingen. Dit leverde het bedrijf vorig jaar 1,6 miljard euro op.