Op het eerste gezicht zijn SD-kaarten eenvoudige opslagapparaten. Ze gaan in je telefoon, je camera en andere gadgets om foto's video, applicaties en andere data op te slaan zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen.

Er zijn door de jaren heen echter zoveel standaarden en variaties van deze kaartjes uitgekomen dat je door de bomen het bos niet meer zien. De laatste jaren leek het hek van de dam te zijn en moderne kaartjes zitten vol met allerlei icoontjes en labels.

Nu heeft de SD-association een nieuwe standaard aangekondigd: SD Express en we gaan je uitleggen wat je ervan moet weten.

Wat is SD Express?

Simpel gezegd: een SD Express-kaart is net zoiets als een SSD. Het maakt gebruik van dezelfde protocollen en standaarden als een SSD in je PC of laptop en dat betekent veel snellere lees- en schrijfsnelheden dan momenteel beschikbaar zijn.

Het betekent ook een hogere capaciteit. Huidige SD-kaarten hebben een opslagmaximum van 2 TB (hoewel de grootste capaciteit die je op dit moment kunt kopen 512 GB is), maar met SD Express, kan je tot een maximum van 128 TB kwijt.

Heb ik een nieuwe lezer nodig voor SD Express?

Ja, de nieuwe standaard is gebaseerd op een tweede rij pinnen op de kaart en in de lezer om de hogere snelheden te leveren.

Dit betekent dat je een nieuwe laptop, pc of ander apparaat met een ingebouwde SD Express-lezer moet kopen. Een ingebouwde lezer is essentieel, omdat USB 3 maximaal 640 MB/s kan lezen en schrijven, maar SD Express-kaarten hebben een theoretische maximale overdrachtssnelheid van 985 MB/s.

Uiteraard heb je ook een nieuwe SD Express-kaart nodig, maar net als bij de huidige SD-kaarten varieert de lees- en schrijfsnelheid en betaal je het meest voor de snelste kaarten.

Zal SD Express alleen beschikbaar voor op kaarten met hoge capaciteit?

Nee. Je zult deze supersnelle kaarten kunnen kopen in 'normale' capaciteiten zoals 32 GB, 64 GB en 128 GB. Dat is tenminste het idee, want SD Express zal "in eerste instantie worden aangeboden op SDUC, SDXC en SDHC geheugenkaarten".

SDUC is de nieuwe standaard voor kaarten tussen 2 TB en 128 TB.

SDXC is voor kaarten van 32 GB tot 2 TB en SDHC is voor kaarten van 2 GB tot 32 GB.

Is SD Express achterwaarts compatibel?

Ja, de kaarten hebben dezelfde verbindingspinnen als oudere SD-kaarten. Dat betekent dat je in staat zult zijn om de gegevens van een SD Express-kaart over te brengen naar een oude laptop of een SD Express-kaart te gebruiken in je oudere camera, drone, dash cam, smartphone of andere gadget.

De capaciteit zal echter nog steeds een beperkende factor blijven. Een SDUC-kaart werkt dus alleen in een SDUC-lezer of -apparaat. Op dezelfde manier werkt een SDXC-kaart niet in een lezer die alleen SDHC ondersteunt. Lezers zijn allemaal backwards compatible, maar kaarten hebben een lezer nodig die die specifieke standaard ondersteunt.

Een andere beperking is dat SD Express-kaarten draaien met de snelheid van de lezer of host-apparaat. Dus je zou kunnen worden beperkt tot een 50 MB/s leessnelheid in en oude laptop, en beperkt tot dezelfde schrijfsnelheid in een oudere actie camera of drone, bijvoorbeeld.

SD Express gebruikt dezelfde tweede rij pinnen als UHS-II kaarten, maar voor andere doeleinden, SD Express-kaarten zijn daarom niet compatibel met UHS-II lezers. De kaarten kunnen er identiek uitzien, maar de snelheden zullen terugvallen naar de UHS-I snelheden als je een SD Express kaart in een UHS-III lezer plaatst omdat alleen de bovenste rij van pinnen zal worden gebruikt.

Wanneer zullen SD Express-kaarten te koop zijn?

Op dit moment heeft de SD vereniging geen tijdsframe genoemd om aan te geven wanneer de kaarten en kaartlezers beschikbaar zullen zijn.

Belangrijk is dat de standaard geratificeerd is, wat betekent dat deze officieel is afgetekend en de specificatie niet verandert. Dit betekent op zijn beurt dat fabrikanten kunnen beginnen met de productie van SD Express-kaarten zodra ze gereed zijn.

Hoe zit het met microSD Express?

De SD-vereniging werkt nog steeds aan een microSD-versie van SD Express, dus we hebben het hier alleen over full-size SD-kaarten.

Vervangt SD Express UHS-III?

Ja. Hoewel UHS-III-kaarten nog maar net beschikbaar zijn, zijn ze in feite achterhaald met de introductie van SD Express.

Het is echter moeilijk om te weten hoe snel SD Express-kaarten en lezers zullen verschijnen. En met een maximale overdrachtssnelheid van 624MB/s zijn UHS-III SD-kaarten nog steeds handig om te hebben.

Wat onduidelijk is, is of kaartfabrikanten zoals Samsung, SanDisk, Toshiba en anderen zullen overschakelen op het maken van SD Express-kaarten, of ook zullen doorgaan met het produceren van UHS-I-, UHS-II- en UHS-III-kaarten.

Hoe werkt SD Express?

Net als de nieuwste SSD's gebruikt SD Express PCI Express (PCIe Gen 3.0) en NVMe v1.3. PCI Express is een snelle communicatie 'bus', en NVMe is het protocol dat het mogelijk maakt flash-geheugen om te communiceren over PCIe.

Dus, zoals we al zeiden, de 985 MB/s overdrachtssnelheid heeft betrekking op de maximale snelheid van de technologie (het is de limiet van een enkele PCIe v3 lane) en is niet de snelheid die je zou verwachten te zien van je eerste SD Express kaart.

De werkelijke SD Express-kaarten zullen variëren in prestaties op basis van de snelheid van het flash-geheugen dat wordt gebruikt om ze te maken, net zoals ze momenteel doen voor de UHS-I, II en III standaarden.