HPC Server is de opvolger van Windows Compute Cluster Server (CCS) 2003 en moet aan het eind van het jaar definitief op de planken liggen. In de tussentijd zal Microsoft tenminste nog één Release Candidate uitbrengen. Met de nieuwe OS zoekt Microsoft naar een manier om het door Linux gedomineerde wereldje van supercomputers binnen te komen.

Het OS moet gaan draaien op supercomputers en clustersystemen, en is daarom schaalbaar tot in totaal een paar duizend processorkernen. Het ondersteunt de nodige snelle netwerken en geclusterde bestandssystemen, en krijgt een soa-taakregulator mee.

Nieuw is de NetworkDirect RDMA, een interface om van afstand directe toegang te krijgen tot geheugen. Het ondersteunt standaarden zoals de High Performance Computing Basic Profile (HPCBP) van het Open Grid Forum. Als laatste worden de tools van System Center en SQL Server Reporting Services met HPC Server 2008 geïntegreerd, dingen die nog niet in de RC zitten.

Om de aankondiging kracht bij te zetten heeft Microsoft vorige week tijdens de International Supercomputing Conference in Dresden een systeem getoond die prompt in de top 25 van 's werelds snelste supercomputers terecht kwam. Het systeem van de National Center for Supercomputing Applications kwam op plek 23, met 68,5 teraflops en een rekenefficiëntie van 77,7 procent over bijna 9,5 duizend kernen.

Dat is echter nog niets vergeleken met de nummer 1 van de lijst, IBM's Roadrunner. Deze brak de magische Petaflop-grens. Roadrunner draaide een aangepaste versie van Red Hat. Bron: Techworld