Deze uitvindingen toonde het Massuchets Institute of Technology (MIT) bij de opening van het nieuwe medialab. De voertuigen vallen onder het Smart Cities-project en moeten het personenvervoer in steden groener maken. Daarnaast moet dit project ook zorgen voor een beperking van de kostbare ruimte in steden die door voertuigen in beslag wordt genomen.

Opvouwbare auto

Daarvoor heeft MIT de CityCar ontworpen, een compacte auto die veel weg heeft van een Smart. Het biedt net als die kleine Daimler-auto plaats voor twee personen, maar is nog kleiner qua parkeerruimte. Doordat het MIT-voertuig in de parkeerstand zichzelf opvouwt, kunnen er vier terecht op een parkeerplaats van één conventionele auto. De wielen van de auto worden elektrisch aangedreven door vier ingebouwde motoren in het wiel zelf. Ook het sturen en de vering zijn in de wielen verwerkt.

Elektrisch fietswiel

Naast de CityCar presenteerde de Amerikaanse tech-universiteit ook de GreenWheel. Dat is een fietswiel met ingebouwde elektromotor die op iedere normale fiets kan worden gemonteerd. Een fietser kan hiermee een snelheid van bijna 50 kilometer per uur halen. Het wiel moet binnen een jaar in de schappen liggen voor ongeveer 1.000 dollar per stuk.