“Je zult zien dat we meer chipbakkers gaan opkopen”, zegt Oracle-topman Larry Ellison. Naast halfgeleiderfabrikanten heeft de ict-gigant ook oog voor bedrijven die gespecialiseerde enterprise-software maken, meldt persbureau Bloomberg.

Afgelopen januari sloeg Oracle al een grote slag met overname van Sun Microsystems. Alhoewel Sun met zijn Sparc-processors en StorageTek-opslagsystemen veel hardware-expertise in huis heeft, is de belangrijkste trofee toch Java. De Sparc-chips zijn een relatief kleine - en krimpende - high-end markt. De net gelanceerde privé-cloud van Oracle bevat ook 64-bit x86-processors, niet Sun-chips. Dus gaat Oracle op zoek naar meer prooien in de halfgeleiderindustrie.

AMD overnameprooi

Ellison volgt hiermee het voorbeeld van Apple. Die maker van de iPhone en iPad heeft de afgelopen jaren verschillende chipontwerpers gekocht om zelf controle te hebben over het gehele ontwerp- en productieproces van de chips voor zijn apparaten.

Maar anders dan Apple richt Oracle zich op de zakelijke en de servermarkt. Potentiële overnameprooien zijn AMD, de chipdivisie van IBM en grafische chipmaker Nvidia, zegt analist Doug Freedman tegen Bloomberg. “Je moet je bedenken dat Oracle focust op enterprise hardware, op de server. AMD springt er dan uit.”

AMD produceert x86-chips voor consumenten-pc's en servers, en heeft met ATI ook eigen videochips (GPU's). GPU's spelen een steeds grotere rol bij cluster- en supercomputers voor het extreme rekenwerk. AMD heeft momenteel een beurswaarde van 4,3 miljard dollar.

Grote vissen

AMD wil niet reageren op deze speculatie. De laatste vijf jaar heeft Oracle al 65 bedrijven overgenomen, waaronder gigantische vissen als Peoplesoft (2005, 10,3 miljard dollar), Siebel (2006, 5,9 miljard), BEA Systems (2008, 8,5 miljard) en Sun (2010, 7,4 miljard).

Eerder deze week ontvouwde Oracle forse ambities met Java ME, de Java-versie voor mobiel gebruik. Java ME wordt zodanig gemoderniseerd dat het Google's Java-implementatie voor Android, Dalvik, overbodig moet maken. Oracle claimt bovendien dat Android Java-patenten schendt en heeft daarover een rechtszaak aangespannen tegen Google.