De nieuwe eigenaar belooft dat de Java-plannen ongewijzigd blijven. Java-ontwikkelaars kunnen consistentie verwachten - en krijgen dat ook. Oracle onthult nu nog geen details, maar verzekert de status quo te handhaven. De exacte plannen worden vanavond onthuld.

"Het is business as usual wat betreft de hele Java-business", vertelt marketingtopman Robert Shimp aan de Amerikaanse ict-titel eWeek. "Wij zijn erg toegewijd aan computing op basis van open standaarden." Java is een officiële open standaard.

Ook open source

Shimp herhaalt ook de eerder gedane toezeggingen voor open source en Suns hardwareplatformen; servers met zowel diens eigen UltraSparc-processors als chips van Intel en AMD. De topman vertelt de IDG News Service dat Oracle investeert in de multicore-varianten UltraSparc T, maar ook in de reguliere Sparc64-processors van Sun-partner Fujitsu.

Enkele maanden na de aankondiging van de overname heeft Oracle al onrust gesust over de rol van Suns servers en storage. Die is bijzaak voor de overname, maar Oracle belooft toch trouw aan de Sun-hardware.

Het bedrijf heeft in oktober nog toegezegd meer te investeren in open source. Daarmee belooft het de open source-aard van Sun in stand te houden. Oracle-ceo zei dit op de gebruikersconferentie OpenWorld en noemde daarbij specifiek de database MySQL.