Ellison maakt gehakt van het topmanagement van Sun in een zeldzaam interview (pdf) met persbureau Reuters. “De technische teams zijn enorm goed, maar de richting waarin ze werden geduwd was zo ongelooflijk slecht dat zelfs zij niet konden slagen”, zegt Ellison. “Echt goede weblogs nemen niet de plaats in van geweldige microprocessors. Goede blogs nemen niet de plaats van van goede software. En een heleboel blogs nemen niet de plaats in van heel veel verkoop.”

Overnemen voor een schijntje

Ellison zegt dat hij de tijd die hem is gegeven door de late goedkeuring van de Europese Commissie heeft gebruikt om dagelijks te praten met technische mensen binnen Sun. Hij heeft daardoor veel misstanden ontdekt, zegt hij nu.

Op sommige verkoopdeals werd een miljoen dollar verlies genomen. “Hun management heeft enkele enorm slechte strategische beslissingen gemaakt, die schade hebben toegebracht aan hun business. Dat liet toe dat we ze konden overnemen voor een schijntje.” Oracle betaalt 5,6 miljard dollar voor Sun.

'Rock was gekkenwerk'

Ellison haalt de ontwikkeling aan van de multicore-processor Rock, een lievelingsproject van Schwartz. Volgens Ellison was de serverchip "ongelooflijk langzaam" en waren er "12 inches aan cooling fans" nodig bovenop de chip om die voldoende te koelen. “Het was gekkenwerk om dat project te continueren.”

Daarnaast zag hij dat Suns verkopers commissie kregen over omzet en niet over winst. Daardoor "interesseerde het ze niet of ze 500.000 dollar winst maakten op een miljoenendeal, of 100.000 dollar verlies", zegt Ellison tegen Reuters.

Hij hekelt ook besparingsmaatregelen zoals het snijden in de verkoopstaf van het door Sun overgenomen Storagetek. "Ze hebben ze allemaal gedumpt. En raad eens wat er toen gebeurde? De verkoop zakte in. Het is ongelofelijk", zegt Ellison cynisch.

Komend kwartaal al winst

De Oracle-ceo heeft verliesgevende samenwerkingen van Sun met onder meer Hitachi en Symantec al geschrapt. De spraakmakende en rijke topman (met een bezit van 28 miljard, volgens zakenblad Forbes) zegt dat de integratie van Sun in Oracle gesmeerd loopt. Ellison verwacht al in het lopende kwartaal winst uit Suns bedrijfsvoering te halen.

Bron: Channelworld.