Oracle stelt in een verklaring dat Intel de Itanium-architectuur heeft aangemerkt als 'end of life' en dat de stekker uit de architectuur getrokken wordt. Ook omdat andere leveranciers Itanium niet langer zullen ondersteunen, ziet Oracle daar het nut niet langer van in, zo staat in de verklaring. Zelfs de nieuwe CEO van HP, Leo Apotheker, wordt in de verklaring van stal gehaald door te stellen dat hij geen enkele verwijzing heeft gemaakt naar de 64-bitsarchitectuur in diens presentatie.

HP reageert fel

Itanium is de naam voor een serie serverprocessors die Intel samen met HP heeft ontwikkeld en sinds 2001 op de markt brengt. Sindsdien is alleen HP echt actief geweest met het uitbaten van Itanium in zijn Integrity-servers. Deze servers draaien op HP's eigen Unix-besturingssysteem (HP-UX). Juist Oracle databases vormen een belangrijk onderdeel van de workloads die op Itanium worden gedraaid.

De stap van Oracle heeft dan ook irritatie gewekt bij HP. Wat het bedrijf vooral stoort is de lezing van Oracle dat Itanium op zijn retour zou zijn. Zo is Intel voorlopig helemaal niet van plan zijn om Itanium uit te faseren, zo schrijft HP in een verklaring. Oracle maakt zich met de stap schuldig aan wat HP 'anti-klantgedrag' noemt.

Intel: écht niet dat Itanium eruit gaat

Ook Intel spreekt de lezing van Oracle tegen met een statement van Intel-CEO Paul Otellini. Daarin wordt onder andere de ontwikkeling aan Poulson en Kitson aangesneden, de chips die de huidige Itanium Tukwila gaan opvolgen. Ook daarvoor zou Intel tegenover journalisten uit de doeken hebben gedaan dat het bedrijf nog bezig is met ontwikkelingen op Itaniumgebied.

Zoveelste klap voor Itanium

Toch is Oracle zeker niet de eerste prominente leverancier die Itanium laat vallen. Eerder gaven Microsoft en Red Hat aan Itanium niet langer te ondersteunen.

Het is de zoveelste schermutseling tussen Oracle en HP sinds dat de eerste Sun Microsystems in 2009 overnam. De twee bedrijven werden daarmee in één klap directe concurrenten, omdat Sun met zijn SPARC-systemen in dezelfde vijver vist als HP. The Register speculeert dan ook dat Oracle stopt met Itanium om klanten richting het eigen SPARC te drijven.