Elk van de leveranciers beweert de concurrent in het stof te laten bijten. IBM doet dat met een speciale uitvoering van database DB2 die draait op servers met Power5-processors. Doordat de database geclusterd draait, met aanvullende voorzieningen voor minimale cluster-overhead, valt het gehele systeem uit te breiden met slechts marginaal prestatieverlies.

Haasje over

IBM stelt dat dit geheel qua prestatieniveau nét onderdoet voor DB2 op zijn mainframelijn, System z. Wat betreft prijs - en lage instap door de grote groeimogelijkheden - zou PureScale weer beter zijn. Deze speciale clustering voor DB2 is alleen beschikbaar op de middelzware 550-servers en high end 595-machines van IBM.

Oracle stelt zowel IBM's mainframes als diens Unix-servers achter zich te laten met zijn Exadata-storagesysteem en bijbehorende Database Machine. Dat combineert de eigen database met servers van Sun, dat zeer waarschijnlijk wordt ingelijfd door Oracle. Het bedrijf heeft de benchmarkrecords (TPC-C) voor de eigen database appliance nu geopenbaard. De Oracle-Sun combinatie is volgens de leverancier sneller en verbruikt minder stroom dan het alternatief van IBM.

Op de vingers getikt

De beweringen van Oracle komen net nadat Oracle vorige week op de vingers is getikt voor overdreven claims. De Transaction Processing Perfomance Council (TPC) heeft een boete van 10.000 dollar opgelegd voor TPC-benchmarkclaims die Oracle maakt in advertenties. De softwareproducent stelt dat de combinatie van zijn database met serverhardware van Sun de vloer aanveegt met IBM. De benchmarkresultaten zouden deze week bekend worden gemaakt.

TPC zegt echter van niets te weten; Oracle had geen benchmarkresultaten ingediend. Het beschuldigt de leverancier dus van grootspraak, met misbruik van de TPC-naam. IBM heeft hierover ook een formele klacht ingediend bij de TPC. Oracle heeft de website behorend bij zijn claims al wel offline gehaald.

Update: Oracle heeft de onderbouwing voor zijn claims eerder dan gepland onthuldt. Dat zou eerst pas overmorgen gebeuren. De vervroegde onthulling is om de boete van de TPC te ontlopen. Verder is de SunOracleFaster-site niet offline, de url bleek simpelweg incorrect.