Hoewel Fusion al een tijd de hoeksteen is van de Oracle-strategie, is het op het terrein van releases stil gebleven. Op een paar CRM-applicaties heeft Oracle weinig applicaties uitgebracht die daadwerkelijk gebruik maken van de Fusion infrastructuur.

Het afgelopen jaar lijkt Fusion echter een beetje in een stroomversnelling te zijn gekomen. Zo zijn bijvoorbeeld producten van aankoop BEA ingepast in de architectuur, en zijn er meerdere tools verschenen. Hoewel Oracle de kaken nog stijf op elkaar houdt over wanneer het bedrijf de voor dit jaar beloofde grote applicatie-release gaat doen (Fusion Applications 1.0), zien experts het wel gebeuren dat dit niet lang meer gaat duren.

Geen vaporware

"Fusion Applications bestaat gewoon, klaar uit", schrijft Floyd Teter van de Amerikaanse Oracle Applications gebruikersgroep eind vorige maand op zijn blog na een gesloten demo van de suite. "Alles wat u leest over dat het 'vaporware' of 'lang niet af' zou zijn is kletskoek. Van wat ik nu heb gezien, zou ik schatten dat we nu op versie 0.7 of 0.8 zitten, maar dat is een wel natte-vinger-speculatie van mijn kant." Ook Teter is niet medegedeeld wanneer Fusion Applications precies wordt gelanceerd.

In een email aan de nieuwsdienst van IDG stelt Forrester-analist Ray Wang dat hij verwacht dat de suite hoe dan ook niet in een grote release zal worden uitgegeven. Binnenkort zal Oracle wel met meer applicaties komen, maar vervolgens zullen verschillende modules over meerdere jaren worden uitgesmeerd, zo verwacht hij. Ondanks die vertraging is Wang positief over de apps. "Oracle heeft flinke vooruitgang geboekt met de kernprogramma's", zo schrijft Wang, "het datamodel is geactualiseerd, de gebruikstools zijn verbeterd, net als gebruikerservaringen, bedrijfsprocessen en de mogelijkheden om webservices in te zetten."

Een gefaseerde launch lijkt ook erg waarschijnlijk omdat Larry Ellison tijdens een conference call in juni had aangekondigd dat niet alleen dit jaar een Fusion Apps-suite zal verschijnen, maar "ook volgend jaar en het jaar daarop."

Waarschijnlijk zal Oracle meer details geven op zijn OpenWorld-conferentie, die op 21 september van start gaat in San Francisco. Uiteindelijk moet Fusion het vehikel vormen voor naadloze integratie tussen verschillende Oracle producten als Siebel, PeopleSoft en E-Business Suite. De applicaties van concurrenten moeten uiteindelijk 'hot pluggable' in gaan passen in de Fusion-architectuur.

Bron: Techworld