Na een felle overnamestrijd werd BEA Systems begin dit jaar alsnog ingelijfd door Oracle. Met BEA hoopt Oracle zijn Fusion middleware suite uit te breiden en de algehele ontwikkelingscapaciteit op het gebied van SOA te vergroten. Wel voorspelden analisten dat de integratie van beide productlijnen nog een flinke kluif zou worden. "BEA's portfolio en Oracle Fusion Middleware overlappen elkaar flink, dus een overname vergt nog flink wat denkwerk", aldus Gartner-analist Massimo Pezzini.

Geen gedwongen migratie

Oracle president Charles Philips benadrukte gisteren dat de ondersteuning zoals die al door BEA was uitgestippeld gehandhaafd blijft, 'zonder een gedwongen migratie'. Producten die al voor de overname door BEA in ‘onderhoudsmodus’ waren geplaatst, worden door Oracle onder dezelfde voorwaarden ondersteund.

Oracle gaat het gecombineerde aanbod in drie categorieën onderverdelen: ‘strategische producten’, ‘voortzetten en convergeren’ en ‘onderhouden’. De producten uit de tweede categorie worden zo aangepast dat ze passen binnen de Fusion Middleware-stack van Oracle en zullen daarna nog zeker negen jaar op de markt blijven, aldus Thomas Kurian, senior vice president van Oracle Fusion Middleware.

WebLogic Server leidend

Verder werd tijdens de webcast duidelijk dat de BEA WebLogic Server Oracle’s belangrijkste applicatieserver wordt. Maar Oracle zal ook zijn eigen applicatieserver blijven ontwikkelen. Daarnaast heeft Oracle BEA’s JRockit aangewezen als de leidende Java Virtual Machine (JVM), maar blijft het ook andere JVM-implementaties ondersteunen.

Daarnaast is Oracle van plan om de ESB’s van beide bedrijven te integreren tot een nieuwe Enterprise Service Bus. Klanten van zowel Oracle als BEA krijgen automatisch een upgrade naar het nieuwe product aangeboden.

Oracle's WebCenter wordt de leidende portalsoftware. BEA’s WebLogic Portal valt in de eerder genoemde tweede categorie: het product wordt verder ontwikkeld en op termijn geïntegreerd in WebCenter Framework.

Bron: Techworld