Analistenfirma The 451 Group maakt uit een enquête onder 347 open source-gebruikers op dat maar liefst 15 procent minder geneigd zal zijn om MySQL te gebruiken als Oracle Sun overneemt. Uit dezelfde rondvraag blijkt dat 82,1 procent MySQL nu gebruikt, maar dat getal zal tegen 2014 naar verwachting gezakt zijn naar 72,3.

Daartegenover staat slechts 6 procent, die zegt serieus naar MySQL te kijken als het eenmaal in handen komt van Larry Ellison. Gebruikers blijven dus, net als toen de voorgenomen overname naar buiten kwam, sceptisch.

Een derde van de ondervraagden vindt dat het beheer van MySQL onafhankelijk moet worden gedaan, door bijvoorbeeld een stichting. Verrassend is dat slechts 4,3 procent vindt dat Oracle MySQL moet doorverkopen.

Andere open source dbms'en zouden profiteren. MariaDB, de MySQL-vertakking dat is gestart door oorspronkelijke oprichter Michael Widenius, staat bij 3,7 procent op het netvlies voor 2014 (nu gebruikt minder dan een procent het nog), terwijl PostgreSQL in dezelfde tijd zou groeien van 27,1 naar 30,5 procent.

Leveranciers meldden afgelopen zomer tegenover Techworld al dat MySQL-gebruikers erg kritisch staan tegenover een eventuele Oracle-overname.

Oracle is in de overname van Sun Microsystems voorlopig gestuit op Brusselse antitrustregels. Bron: Techworld