Volgens analisten die geraadpleegd zijn door de Britse it-nieuwssite The Register, is de mate waarop Oracle de aloude serverbusiness van Sun Microsystems heeft doen krimpen sinds de overname “nogal verbluffend". De oorzaak van de enorme daling is volgens analistenbureau Canalys dat Oracle geen enkel begrip heeft van de wijze waarop het verkoopkanaal in elkaar zit.

“Ze hebben direct verkooppersoneel vanuit de softwaretak verantwoordelijk gemaakt voor de verkoop van hardware via verkooppartners", zegt Steve Brazier namens Canalys. “Dat werkt duidelijk niet, de serverbusiness gaat snel ten onder." Hij zegt verder dat Oracle geen enkel teken laat zien dat het die trend begrijpt en tracht om te keren.

Al vanaf de Sun-overname in vrije val

De vrije val van de serververkoop is al begonnen kort na de overname van Sun Microsystems twee jaar geleden. Oracle-ceo Larry Ellison zei toen dat de grootste klanten voortaan niet door tussenpersonen maar door Oracle zelf worden bediend. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de kanaalpartners van het ingelijfde Sun.

Ook marktvorser IDC heeft in die zin zware kritiek op Oracle. Volgens Nathaniel Martinez, programmadirecteur voor serveronderzoek EMEA bij IDC, marginaliseert Oracle zijn wederverkopers. Het bedrijf lijkt erop uit te zijn het hele hardwareverkoopkanaal de nek om te draaien. Daarmee maakt Oracle een einde aan de volumeverkoop van algemene (commodity) servers en zal het alleen nog maar high-end systemen verkopen aan grote klanten.

Opnieuw een dramatische neergang

De cijfers die Oracle onlangs heeft vrijgegeven over de omzetten die het bedrijf in het laatste kwartaal heeft gehaald, laten opnieuw een dramatische daling zien in de hardwareverkoop. De enorme neergang betreft dan met name servers. Ditmaal is de omzet met 16 procent naar beneden gedoken.

Bedrijven kopen liever systemen waar Oracle geen aanbod in heeft, zo blijkt. Daarnaast raakt Oracle de commodity servers (met x86-processors) en ook gangbare opslagsystemen aan de straatstenen niet kwijt. Maar net als Sun ooit, verwacht Larry Ellison “binnenkort" een opleving van de geavanceerde en duurdere Sparc-servers.