"De toevoeging van de BEA producten en technologie zullen een significante toevoeging vormen aan Oracle's Fusion middleware suite," zei Oracle ceo Larry Ellison in een persbericht.

Ellison stelde klanten gerust dat de database gigant klanten niet zal dwingen om over te stappen naar zijn eigen software, bijvoorbeeld door updates uit te stellen of de ondersteuning uit te hollen. Oracle biedt klanten nu al de mogelijkheid om hun Oracle software te koppelen met de Weblogic applicatie server van BEA, en zal dat ook blijven doen.

Volgens analistenbureau Gartner is Oracle niet zozeer uit op BEA's technologie maar zoekt de firma extra marktaandeel. "Wanneer de deal is afgerond hoeft Oracle alleen nog IBM voor zich te dulden in de markt voor protal, process en middleware software," schrijven Massimo Pezzini en Yefim Natis, beiden 'distinguished analyst' bij Gartner.

"Deze twee zijn dan de voornaamste spelers in de markt voor Java-centrische middleware, met een grote voorsprong op andere leveranciers." Vooral Microsoft zou dan het nakijken hebben met zijn .Net middlware platform. Het zou echter nog te vroeg zijn om Microsoft of SAP af te schrijven voor de middlewaremarkt.

In oktober vorig jaar veegde BEA nog een overnamebod van 6,7 miljard dollar van Oracle van tafel. Oracle-topman Charles Philips liet toen weten niet veel te zien in een verhoging van het bod, omdat de 17 dollar per aandeel al hoger lag dan de eigenlijke waarde van BEA.

Volgens BEA was het bod juist te laag. Analisten speculeerden dat de aanbieder van onder meer middleware en soa-oplossingen pas overstag zou gaan bij een bod van 20 dollar per aandeel. Dat komt neer op zo'n 7,8 miljard dollar.

"We geloven dat deze beslissing in het beste belang van aandeelhouders is," zegt Alfred Chuang, ceo van BEA nu.

Na BEA's afwijzing volgde een uitgebreid getouwtrek, waarin Philips zijn overnamedoel een deadline stelde. BEA kreeg tot eind oktober de tijd om in te gaan op het bod. Inmiddels had BEA al een aantal 'poison pills' ingesteld, maatregelen die een vijandelijke overname bemoeilijken.

Het bedrijf kwam met een tegenbod waarin het 21 dollar per aandeel vroeg. Te hoog, volgens Oracle, dat liever niet over de prijs wilde onderhandelen. "Niemand zal serieus overwegen om dat bedrag te betalen voor een softwareleverancier dat een teruglopende verkoop van nieuwe licenties heeft. En verder heeft er ook geen ander bedrijf een bod op BEA uitgebracht. Ons bod van 17 dollar per aandeel is het enige bod", schreef Philips in een brief aan het bestuur van BEA.

Ondanks de stukgelopen gesprekken bleef BEA openstaan voor een overname. SAP laat weten niets te zien in een koop van het bedrijf. "Onze activiteiten overlappen teveel", liet ceo Henning Kagermann weten. BEA-topman Alfred Chuang heeft in het verleden altijd ontkend dat zijn bedrijf te koop was.

Dat is nu dus van de baan. Het precieze hoe en waarom is nog niet geheel duidelijk, maar Oracle verhoogde zijn bod en kan BEA inlijven.