De jaarlijkse Oracle-conferentie OpenWorld is van start gegaan en tijdens de openingstoespraak kondigde CEO Larry Ellison aan dat een nieuwe methode ervoor zorgt dat de transactiesnelheid van databases met Oracle Database 12c verdubbelt en query's honderd keer sneller kunnen worden uitgevoerd.

Omschakelen naar in-memory

Databasetransacties lopen beter in een rij-georiënteerd databasesysteem, terwijl analytics juist gebaat zijn bij een kolom-georiënteerd systeem. Maar in 12c draaien beide systemen tegelijk in-memory en uit deze combinatie is een forse snelheidswinst te halen, met name wanneer er queries gedraaid worden, waar traditioneel databasesystemen zwaar door worden belast en trager worden.

“De reden dat we data in-memory opslaan is om het sneller te maken”, tekent Webwerelds zustersite PCWorld op uit de mond van Ellison. Volgens hem moet het eenvoudig zijn voor Oracle-klanten om om te schakelen naar in-memory door het ‘omschakelen van een knop’. “Je zegt hoeveel geheugen je in de machine wilt gebruiken en welke partities of tabellen er in het geheugen moeten zitten”, aldus de CEO.

Nieuwe Big Memory-machine

Dat biedt grote voordelen ten opzichte van klanten die hun huidige transactiedatabase aanhouden en een nieuwe database ontwerpen om analytics uit te voeren. Daarbij zouden applicaties opnieuw gebouwd moeten worden en personeel opnieuw getraind moeten worden.

Tijdens zijn toespraak onthulde de topman ook een nieuwe SPARC-machine, de M6-32 Big Memory Machine genoemd, die volgens Ellison het snelste in-memory databasesysteem ter wereld is. Alleen de Power 795 van IBM zou zich in dezelfde klasse bevinden en de M6-32 van Oracle, die 3TB/s verwerkt, is een fractie van die prijs. (Zo’n 3 miljoen dollar, tegenover de 9,6 miljoen van IBM’s systeem.)

De presentatie van 90 minuten die Larry Ellison gaf op OpenWorld, is door Oracle samengevat in deze lijst van hoogtepunten.