Oracle spreekt in de aankondiging van "een breed productbereik wat servers, storage, netwerken en software" omvat. Het belooft daarbij vergaande integratie. Onlangs heeft Oracle al een database-appliance met Sun onthuld. Voorheen was HP de hardwarepartner daarvoor.

Winst, en snel

Ondertussen doen er berichten de ronde over flinke ontslagrondes voor Sun. Oracle heeft namelijk begin vorig jaar al ambitieuze doelen gesteld voor Sun. Oracle dacht toen direct al in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard aan operationele winst binnen te halen door de overname. Het tweede jaar zou Sun al 2 miljard dollar aan de operationele winst van Oracle moeten bijdragen. Het uitstel van de overname, door kritische keuring van de antitrustdivisie van de Europese Commissie, heeft het noodlijdende Sun echter flinke verliezen opgeleverd.

Oracle krijgt hiermee een complete datacenterleverancier in handen die producten biedt van storagesystemen tot aan servers, met zowel Intel- en AMD-processors als eigen Risc-chips (UltraSparc). De voornaamste reden voor de overname is echter Suns Java-software. Dat bleek al kort na de aankondiging van de inlijving door Oracle begin vorig jaar.

Geruststelling

Toch heeft Oracle ook geruststellende woorden geuit dat de Sun-hardware niet het onderspit zal delven. Die beloftes zijn ook gedaan om zorgen van klanten en van de antitrustonderzoekers van de Europese Commissie te sussen. Direct na de overname heeft Oracle al aangegeven dat de Sun-koop dient om een end-to-end datacenterleverancier te worden.

Oracle neemt het daarmee op tegen concurrenten als IBM, maar ook tegen relatief nieuwe partijen op de brede datacentermarkt zoals Cisco. Eerder was IBM nog in de running om Sun over te nemen, net als een derde partij: HP of Dell. Afgelopen jaar hebben alle grote ict-leveranciers stappen gezet om hun positie op de datacentermarkt te verstevigen, ook met het oog op cloud computing.