Niet alleen Steve Jobs heeft gesproken. Ook Larry Ellison stond op het podium in het hoofdkantoor van Oracle in Redwood Shores, om te spreken over de overname van Sun door Oracle. “Het heeft even geduurd, maar nu zijn Oracle en Sun dan toch een bedrijf”, zei hij over de fusie, die dinsdag eindelijk zijn beslag kreeg. “We zijn er erg blij mee. Sun heeft prachtige technologie meegenomen.”

Complete stack

Klanten van Sun zullen “het hoogste niveau aan support krijgen” van Oracle, zei Ellison ook. De supportsystemen van Sun moeten in een paar weken geïntegreerd zijn in die van Oracle. Daar bestond bezorgdheid over, waar bijvoorbeeld IBM en HP van probeerden te profiteren. Ellison is verder vol vertrouwen dat Oracle een complete stack aan zal kunnen gaan bieden, met systemen die zijn ontworpen, getest, gecertificeerd, uitgerold, beheerd, gepatcht en ondersteund op een eenduidige manier.

Ellison sprak tegen dat Oracle mensen van Sun zou gaan ontslaan. Het tegendeel is zelfs waar, aldus Ellison. Oracle gaat 2000 extra mensen aannemen voor Sun. In oktober kondigde Sun nog aan 3000 mensen te ontslaan.

MySQL

Over MySQL stelde hij de gemeenschap gerust. De laatste tijd was er nogal wat ongerustheid over wat Oracle met de open source database van plan was, omdat de database een directe concurrent is van de eigen database van Oracle. MySQL wordt de verantwoordelijkheid van Steven Screven, die ook OpenOffice.org onder zijn hoede neemt. Die zei dat het verkoopteam van MySQL onafhankelijk zou blijven, terwijl aan de andere kant de code van de database, de ondersteuning en de compatibiliteit met andere Oracle apps zal worden verbeterd.

Ook OpenOffice blijft zelfstandig. Oracle heeft plannen om er een cloud office suite mee te bouwen, gelijkwaardig aan Google Docs. Aan die suite wordt zelfs al gebouwd. Over StarOffice, de betaalde en ondersteunde versie van OpenOffice zei Screven niets.

Voor Cor Nouws, woordvoerder van OpenOffice.org in Nederland, was de aankondiging van een webversie van OpenOffice het grote nieuws uit Redwood Shores. "Dat wordt een volledig web-gebaseerde productiviteitssuite, waarin desktop, web en mobiel gebruik worden geïntegreerd. Tot nu toe waren er geen stappen in deze richting, dus dit is echt nieuws. Deze uitbreiding betekent ook dat het OpenDocument bestandsformaat op al deze lagen volledige ondersteuning zal gaan krijgen. Dat is uitermate belangrijk voor interoperabiliteit en werken in open vrije standaarden."

Java

Verder is Java nu in handen van Oracle. “Java is de populairste programmeertaal ter wereld, zei Thomas Kurian. Oracle gaat dan ook in Java investeren om de Java ontwikkelgemeenschap nieuw leven in te blazen. Die ontwikkelgemeenschap zal meer zeggenschap krijgen over de taal. Sun was juist zijn greep op de ontwikkeling aan het verstevigen, wat het bedrijf op veel kritiek is komen te staan.

Voor elke versie van Java werden de ambities voorgelegd. De Java Standard Edition moet meerdere talen ondersteunen. Verder gaat Oracle de Sun HotSpont en Oracle JRockit JVMs in integreren. Voor de Java Enterprise Edition is het doel om het in een groot aantal verschillende profielen te kunnen draaien. Verder wil Oracle de gebruikersinterface sneller maken.

De API’s voor de mobiele versies van Java worden bij elkaar gebracht, zodat het voor programmeurs makkelijker wordt om cross platform te schrijven. Zo zijn er met alle versies van Java plannen gemaakt, zoals voor JavaFX, NetBeans en GlassFisch, waardoor de gemeenschap gerust wordt gesteld.

Solaris

In Solaris zal Oracle meer gaan investeren. Het is de bedoeling dat het besturingssysteem van Sun schaalbaar wordt naar duizenden CPU threads en het moet meerdere terabytes aan geheugen aankunnen.

Aan de andere kant is er minder interesse in de Sun Cloud, het computing platform dat Sun in maart 2009 heeft aangekondigd. Dat wordt dan ook de nek omgedraaid.

Bron: Techworld.nl