Dat is een van de uitkomsten van de overname, die gisteren door Oracle als ‘afgerond’ werd gepresenteerd. Oracle gaat diep snijden in de kosten die Sun maakte in zijn supplychain. Tot nu toe werden er servers gemaakt die vervolgens naar onder meer Europese distributiecentra werden verscheept in afwachting van bestellingen door resellers en klanten. Nu moet er eerst worden besteld en worden de servers direct verscheept naar de klant vanuit de fabriek.

Dat moet voorkomen dat opgeslagen servers uiteindelijk onverkocht teruggaan naar de fabrieken in China en Mexico. Daarnaast gaat Oracle het aantal ingehuurde fabrikanten halveren en worden de servers op veel minder plaatsen geassembleerd. Verder wordt de salesforce van Sun versterkt. Oracle zegt dat er 2000 extra verkopers worden aangetrokken. Daar staat tegenover dat er binnen Sun ongeveer 1000 arbeidsplaatsen elders verdwijnen. Precieze getallen daarover wilde CEO Larry Ellison niet geven.

Streep door cloud

Oracle gaf tevens aan welke productgroepen van Sun behouden blijven en welke worden afgestoten. Zo zijn de plannen voor de Rock-processor al geschrapt. Daarnaast wordt Suns ambitieuze Open Cloud initiatief in de ijskast gezet, waarmee een eind komt aan het al zolang door Sun gepredikte on demand computing. Ook heeft Oracle geen interesse in de Windows x86 server markt. “Dat laten we aan Dell over”, meldde John Fowler, het voormalige hoofd van Suns System Group en nu vicepresident hardware engineering bij Oracle, tijdens de presentatie woensdag over de te volgen strategie.

Wel blijft Oracle investeren in de high end servermarkt, met Solaris en Sparc. Er komen wel minder servermodellen (SKU’s) beschikbaar. Wel zijn er nieuwe initiatieven zoals Exadata Database Machine, dat Oracle-software combineert met Suns servers en storage. De salesmedewerkers van Oracle-Sun worden voortaan beloond aan de hand van de behaalde marges op producten in plaats van bruto omzet.

Bron: Channelworld.nl