Dat is een server met op maat gemaakte databasesoftware. Veel over dit nieuwe Online Transaction Processing (OLTP)-systeem is nog niet bekend, omdat de bedrijven de details willen bewaren tot vanavond 22:00 uur Nederlandse tijd. Dan doen ze het geheel uit de doeken met een webcast.

Het is al wel duidelijk dat het gaat om de Oracle Database Machine, die dan draait op Suns Sparc-processor in plaats van op hardware van HP. Het gaat wel om een nieuwe Sun-server met de naam FlashFire. Oracle heeft eerder al verklaard de hardware van Sun te willen gebruiken voor hechtere koppeling met zijn software om daarmee hogere prestatieniveaus te halen.

Flash-storage

De FlashFire klinkt als een Sun Fire-server maar dan geheel op basis van F5100 flash-disk arrays. Laatstgenoemde Sun-product is volledig nieuw, en omvat volgens geruchten een 1U-opslagarray waarin maar liefst tachtig flashschijven en vier SAS-schijven passen. De I/O-snelheid van dit opslagapparaat ligt op maar liefst een miljoen operaties per seconde (IOPS). De maximale opslagcapaciteit ligt op 4 TB. Dat is dus een benadering, de officiële configuratie wordt waarschijnlijk vanavond onthuld.

Het cluster zelf zal vermoedelijk de naam Database Machine dragen, terwijl de array de waarschijnlijk Exadata-sticker krijgt opgeplakt. Exadata is de storagelijn van Oracle.

HP versus Sun

De toekomst van de huidige Database Machine is ongewis. Dat apparaat is dus gebouwd op basis van HP's Intel-servers, maar Sun is daar op servergebied een directe concurrent van. Ondertussen zijn er nog berichten dat Oracle de hardwarekant van Sun toch wil doorverkopen, aan HP.

Bron: Techworld.nl.