De topman van Oracle verklaart dat Sun nu ongeveer 100 miljoen dollar per maand verlies lijdt. Hij zegt geen twijfel te hebben of de Europese Commissie de koop goedkeurt. Antitrustonderzoekers van de EC hebben goedkeuring van de overname uitgesteld, om nader onderzoek te doen.

"Des te langer dit duurt, des te meer geld verliest Sun", reageert Ellison. Hij herhaalt de toezegging dat Oracle alle activiteiten, afdelingen en producten van Sun zal behouden. Daar voegt hij nu aan toe dat hij zeker niet van zins is de open source-database MySQL af te stoten om de EC tegemoet te komen.

Winstdoelen

Ondanks de financiële bloeding van Sun houdt Ellison vast aan de eerder afgegeven doelen voor het bedrijf zodra het eenmaal is overgenomen. Bij de bekendmaking van de overname gaf Oracle aan dat Sun in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard dollar aan operationele winst bijdraagt. In het tweede jaar moet dat al 2 miljard zijn. In totaal kost de koop 7,4 miljard dollar, dat is inclusief schulden die Sun heeft uitstaan.

Oracle zelf doet het aanmerkelijk beter dan Sun. Het maakte vorige week bekend meer winst te boeken. Dit ondanks een daling van de verkoop van licenties op zijn software. Dat is gecompenseerd door de omzet - en winst - uit dienstverlening. De nettowinst is 4 procent toegenomen tot 1,12 miljard dollar.

In afwachting

In april heeft Sun al zijn grootste terugval op kwartaalbasis sinds 2002 gemaakt. Het toen geboekte verlies van 201 miljoen dollar was weliswaar kleiner dan in het voorgaande kwartaal (209 miljoen), maar flink groter dan in dezelfde periode een jaar eerder (34 miljoen). In juli werd bekend dat Suns kwartaalomzet 32 procent is gedaald.

Sun worstelt met de verkoop van zijn producten, met name van servers en storage, in afwachting van de inlijving door Oracle. Daarbij speelt onzekerheid over de plannen van de nieuwe eigenaar een grote rol.

Trouw of doorverkopen

Oracle zegt zowel de software en Unix-variant als de servers en eigen Sparc-processors van Sun trouw te blijven. De hardware was echter wel bijzaak voor de overname. Verder blijven berichten over een doorverkoop van de hardwaretak af en toe opduiken.