Oracle stopt met de ontwikkeling van de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) en daarmee sneuvelt thin client Sun Ray, zo meldt ZDNet. De aankondiging van de beëindiging werd niet gedaan via een officiële mededeling, maar verscheen tussen neus en lippen door in een ondersteuningsdocument.

Geen plek voor Sun Ray

Oracle kocht Sun in 2009 en kreeg daarmee ook diens thin clients-afdeling in handen. Een jaar later bracht Oracle nog nieuwe clients uit onder de Sun Ray-vlag. Dit soort barebone computers wordt in Nederland veel gebruikt in ziekenhuizen, waar personeel veel rondloopt van verschillende werkplekken en snel aan de slag moet kunnen op een andere plaats.

De softwaregigant stelt nu zijn producten strakker te willen integreren in het VDI-aanbod van Oracle en daarin is geen plek voor Sun Ray. Oracle kondigt aan geen features meer te ontwikkelen voor de VDI-software, OVDC-software, Sun Ray-software en Sun Ray-hardware. Het bedrijf zet steviger in op virtualisatiesoftware VirtualBox en Secure Global Desktop.

Geen integratie

Het nieuws komt hard- en softwarepartners van Oracle koud op hun dak vallen. Ze zijn niet blij dat Oracle nooit pogingen heeft gedaan om Sun Ray fatsoenlijk in zijn virtualisatieplatform te integreren. Hierdoor was het bijvoorbeeld niet mogelijk om Oracle VM als hypervisor te draaien.

Oracle probeert klanten gerust te stellen met de mededeling dat Sun Ray niet per direct wordt opgeheven en dat de ondersteuning zal blijven doorlopen. Het einde van Sun Ray is met de zet echter wel in zicht gekomen.