Dat heeft de nieuwsdienst van IDG opgemerkt toen deze de meest recente prijslijst (pdf) vergeleek met een prijslijst van vorig jaar. De prijslijst is gedateerd op 1 juli, en laat bijvoorbeeld flinke verhogingen zien van licenties voor vooral diagnostische tools en optimalisatiepakketjes.

Zo kosten de Diagnostics Pack en de Tuning Pack allebei 5000 dollar voor een processorlicentie. Volgens de nieuwsdienst van IDG was dat in december 2008 nog 3500 dollar. In de zomer van vorig jaar werd die laatste prijs ook al gehanteerd. De definitie van een processor die Oracle hanteert is, voor AMD- en Intel-chips, één licentie per twee cores.

Alleen tools

Het gaat niet om prijsverhogingen over de gehele breedte. De processorlicenties voor Oracle Database zelf zijn hetzelfde gebleven. De leverancier had de prijs daarvan vorig jaar al flink opgeschroefd. Ook de prijzen voor bijvoorbeeld de e-business-applicaties zijn nagenoeg onveranderd (pdf) gebleven ten opzichte van vorig jaar (pdf).

De prijslijsten van Oracle hebben de neiging om onregelmatig te verschijnen, en het bedrijf hangt prijsveranderingen niet bepaald aan de grote klok. Waarom de prijzen voor juist de beheersoftware omhoog zijn gegooid is nog onduidelijk; Oracle heeft nog niet gereageerd op vragen van hierover Webwerelds zustersite Techworld.

Vraagprijs

Een nuance die moet worden aangebracht, is dat de bedragen op de prijslijsten zelden de prijzen zijn die klanten ook daadwerkelijk betalen. Wel geeft de gewijzigde lijst aan dat Oracle de inzet van de onderhandelingen flink heeft opgeschroefd.

Bron: Techworld.nl.