Het Amerikaanse Fortune Magazine meldt dit op basis van anonieme bronnen. CNN en diverse andere media halen dit ook aan. Oracle-ceo Larry Ellison heeft eerder al toegegeven dat hij alleen uit was op de software van Sun. Hij heeft met de miljardenkoop IBM en een onbekende andere partij de loef afgestoken.

Derde geïnteresseerde

HP of Dell zou die derde geïnteresseerde zijn, 'party B' genoemd in documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Speculatie dat het inderdaad HP is, houdt aan en wint nu gewicht door de berichten dat Oracle en HP in gesprek zijn.

Dit ondanks eerdere geruststelling van de databaseproducent dat de Sun-hardware in goede handen is en blijft, ondanks dat het bijzaak is voor de Sun-software. Oracle-topman Ellison verzekerde begin mei nog dat de hardware niet wordt doorverkocht en dat de ontwikkeling van Suns eigen Risc-processors doorgaat.

Appliances en HP

Ellison stelt met de combinatie van software en hardware een compleet datacenteraanbod te hebben en bovendien betere integratie te bereiken. De topman spreekt van appliances die op maat zijn gemaakt voor Oracle-software.

Het bedrijf heeft daar al een voorbeeld van, maar gebruikt daar HP-hardware voor. Het kant en klare BI-systeem 'Database Machine' van Oracle draait op serverhardware van HP. Dat bestaat uit computers met reguliere Intel-processors en niet HP's eigen Risc-chips.

Toenemende verliezen

HP zou vooral interesse hebben in (een deel van) Sun vanwege de mogelijkheden voor dienstverlening. HP heeft onlangs dienstverlener EDS overgenomen, die weer één van de grootste klanten is van Sun. De verkoop van hardware en het leveren van support vormen het grootste deel van Suns omzet.

Dat bedrijf lijdt echter flinke verliezen. Het heeft in het afgelopen (fiscale vierde) kwartaal een verlies van 147 miljoen dollar geleden. Dit is afgelopen vrijdag bekendgemaakt. In dezelfde periode een jaar eerder boekte het nog een bescheiden winst van 88 miljoen dollar. De omzet bedroeg in die twee periodes respectievelijk 2,63 miljard en 3,78 miljard dollar. Het verlies voor Suns hele boekjaar ligt op 2,23 miljard dollar, waar het bedrijf een jaar eerder nog 403 miljoen winst draaide.

Harde winsteisen

De koper heeft al openlijk harde eisen geuit voor de opbrengst die Sun moet brengen, voor de miljarden die het softwarebedrijf neertelt om de gevallen server- en softwarefabrikant te kopen. Naast de koopsom van 5,6 miljard miljard dollar komen nog schulden van Sun waarmee de totale overnamewaarde op 7,4 miljard komt.

Oracle wil door de overname van Sun direct in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard aan operationele winst bijtellen. Het tweede jaar moet Sun al 2 miljard dollar aan de operationele winst van Oracle bijdragen. Daarmee is de aankoop van Sun voor Oracle sneller winstgevend dan het eerder meemaakte met BEA, PeopleSoft en Siebel. Het lijkt er nu op dat dit winstdoel mede wordt gehaald door de aankoop in stukken op te delen en daarvan het hardwaredeel door te verkopen.