Een Californische rechtbank heeft bepaald dat Oracle zijn verplichtingen moet nakomen in het contract dat de leveranciers eerder hebben afgesloten over het Itanium-platform. Dat contract zou onderdeel zijn van een overeenkomst die tussen beide kemphanen is gesloten nadat HP's ex-ceo Mark Hurd overstapte naar Oracle. De laatste vond die bepalingen voor softwarelevering niet bindend, HP juist wel. De rechter moest oordelen of die bepalingen contractuele waarde hadden en dus bindend waren.

Informeel omgaan met miljarden dollars

Oracle zegde eenzijdig de samenwerking op het gebied van Itanium-servers op. HP stapte vervolgens in juni 2011 naar de rechter. De samenwerking tussen Oracle en HP was in de 30 jaar ervoor vaak informeel geregeld en zo zijn beide bedrijven ook in Intels Itanium-project gestapt. HP leverde de hardware, Oracle de software in de gecombineerde productaanbieding voor grote bedrijven.

Ondanks de informeel geregelde samenwerking ging in het project miljarden dollars om. “Beide bedrijven deelden capaciteit in geld en mensen, werkten nauw samen, ondersteunden gezamenlijke klanten en met wat uitzonderingen deden ze dat zonder een geschreven contract", zegt de rechter nu. HP had volgens de rechter “alle reden" om aan te nemen dat de overeenkomst met Oracle “consistent was met de langer lopende zakelijke relatie".

Ook nieuwe versies en updates

Rechter Kleinberg oordeelt dat de samenwerking niet alleen door moet gaan op het gebied van bestaande producten. De nu afgedwongen Itanium-inspanningen door Oracle omvatten nieuwe uitgaven, versies én updates van de gezamenlijke producten. “Oracle moet doorgaan zijn producten geschikt te maken voor Itanium, zonder kosten voor HP", voegt de rechter toe. “Tot HP stopt met de verkoop van Itanium-servers."

Volgens Oracle heeft het Itanium-platform geen toekomst meer. “Niets in deze gerechtelijke beslissing kan dat feit veranderen", zegt het bedrijf in een verklaring. Oracle is van plan in hoger beroep te gaan.

HP eiste miljarden, wil nu 500 miljoen

HP eiste eerder miljarden aan schadevergoeding van Oracle door misgelopen inkomsten. Naar verluidt wil HP dat bedrag nu verlagen tot 500 miljoen dollar. HP heeft zijn zware servers en daarop draaiende besturingssystemen HP-UX, OpenVMS (oorspronkelijk van DEC) en NonStop (voorheen Tandem) in de loop der jaren geheel overgezet naar Itanium.

De serverfabrikant heeft die 64-bit processor oorspronkelijk in samenwerking met Intel ontwikkeld, die voortaan ontwerp en productie zou verzorgen. Het doel was vervanging van servers met bedrijfseigen RISC-processors, zoals die van HP zelf, IBM en het door Oracle overgenomen Sun. Tegenwoordig is HP in zijn eentje goed voor de bulk van de Itanium-markt, die relatief klein is vergeleken met de totale servermarkt.