Sun heeft meer dan twee miljard dollar verloren in de twee jaar voorafgaand aan de overname vorige maand. Oracle betaalt 7,4 miljard dollar voor het bedrijf. "Het gaat goed. We verwachten direct winst te maken", aldus Ellison zaterdag tegenover verslaggevers in San Francisco. De 65-jarige Elisson kwam terug uit het Spaanse Valencia na de overwinning van zijn zeilteam in de America's Cup.

Al jaren kwakkelen

Sommige analisten zijn volgens persbureau Reuters sceptisch over de kansen dat Ellison het tij bij Sun weet te keren. Die serverleverancier heeft in de afgelopen tien jaar maar niet weten te herstellen van het instorten (in 2000) van de dotcomhype op de beurs.

Bij de aankondiging van de overname heeft Oracle al harde winstverwachtingen geuit over het te kopen Sun. De databasegigant verwacht door de deal in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard dollar aan operationele winst bij te tellen.

Goedkeuring

De Europese Commissie heeft de overname vorige maand na een langdurige procedure toch nog goedgekeurd. Volgens Eurocommissaris mededinging Neelie Kroes "blijven concurrentie en innovatie gewaarborgd". Oracle-tegenstander en MySQL-maker Michael Widenius probeert, nu Brussel akkoord is, de mededingingsautoriteiten van China en Rusland te overtuigen van het tegendeel.