Die Amerikaanse beurswaakhond heeft officiële paperassen gekregen van Sun Microsystems, dat wordt ingelijfd door Oracle. Het blijkt dat Oracle eigenlijk niet uit was op het complete aanbod van Sun, ondanks recente geruststellende woorden van ceo Larry Ellison over de toekomst van Suns hardware. Volgens de bij de SEC ingediende documenten ging het Oracle specifiek om Java, waar Oracle veel van zijn software op heeft gebaseerd.

Drie geïnteresseerden

Verder blijkt uit die SEC-documenten dat Sun gesprekken voerde met in totaal drie partijen die serverleverancier Sun wilden kopen. Oracle was daar uiteraard één van, hoewel dat bedrijf relatief laat om de hoek kwam kijken. Sun had voor Oracle al vier maanden gesprekken met twee andere bedrijven ('Party A' en 'Party B').

Volgens eerdere berichten, op basis van anonieme bronnen, behoort IBM ook tot het rijtje. Ceo Sam Palmisano van IBM zou Sun al begin november vorig jaar hebben benaderd. Onduidelijker is wie de derde geïnteresseerde was, waarmee Sun tot midden april nog vergaande gesprekken voerde. Analisten en ict-media stellen dat dit waarschijnlijk HP of misschien Dell is.

HP of Dell

HP heeft in de loop der jaren zijn veelvoud aan platformen, zowel hardware als besturingssystemen, juist teruggebracht. Dell is leverancier van computers met x86-processors en heeft geen Unix-platform.

Een andere speculatie is dat het Japanse Fujitsu op overnamepad was. Fujitsu is Suns partner voor zijn Unix-variant Solaris en de daaronder draaiende UltraSparc-processor. De al dan niet betrokken bedrijven geven geen commentaar op de onthullingen in de SEC-documenten van Sun.