Het is als grote klapper gepresenteerd door Larry Ellison, tijdens zijn toespraak op het Oracle OpenWorld-congres in San Francisco. De HP Oracle Database Machine is een grid van bestaande HP-servers met Oracle Database erop, gekoppeld aan een grid van de nieuwe HP Oracle Exadata storageservers. Een samenvatting van de speech is op de OpenWorld Website gezet.

De storageservers zijn gebaseerd op twee Intel quadcores en bevat twaalf diskdrives. De servers kunnen elk maximaal 12 TB aan, met 168 TB als maximum voor de gehele grid. "Dit is maar liefst 1.400 keer zo groot als de grootste iPod van Apple", grapt de Oracle voorman tijdens de keynote.

De belangrijkste troef van de kasten zijn de berekeningen die de processors direct op de storageservers worden uitgevoerd, en de verbindingen binnen de racks. Elke querie wordt door de Intelchips op de storageapparatuur verwerkt, zodat de hoeveelheid aan data die tussen kasten moet worden uitgewisseld beperkt blijft. Dat betekent volgens Ellison een vertienvoudiging in prestaties ten opzichte van de bestaande data-warehousing van Oracle. "Door alleen de query-verwerkingen door te sturen in plaats van het complete gegevensblock, halen we een enorme last van de interconnectie tussen server en opslaggrid", zegt Ellison.

De storageservers zijn ieders aan de Database-server (draaiend op HP ProLiants) geknoopt met twee InfiniBand-verbindingen. Hoewel deze in theorie 20 Gbits per second zouden kunnen halen, zo beweert Ellison, wordt dit door de beperkingen van de fysieke schijven teruggebracht tot 'slechts' 1 Gbit per second.

De Linuxversie van de kast is per direct beschikbaar, voor 4000 dollar per terabyte plus licentiekosten, zo zegt Ellison. Versies met andere OS'en zullen volgen. Alle versies van Oracle Database worden ondersteund, dus niet alleen de meest recente 11g. Oracle neemt verkoop en ondersteuning voor zijn rekening, terwijl HP de oplevering en hardware-onderhoud onder zijn hoede neemt.

Ellison zou Ellison niet zijn als de aankondiging niet zou worden begeleid met diverse sneren naar de concurrentie. Vooral Teradata moet het ontgelden: hoewel de apparatuur van dat bedrijf "redelijk geavanceerd" is, heeft Teradata "geen enkele vorm van intelligentie" in zijn kasten ingebouwd. "Helemaal niets." Netezza, een andere concurrent op dit gebied, "doet snelle table scans, maar de databasetechnologie is ronduit primitief," aldus Ellison. Bron: Techworld