Oracle heeft in een online presentatie meer duidelijkheid gegeven wat het wil met de technologie van Sun Microsystems. Oracle wil de prestaties van het Sparc-platform elk jaar verdubbelen. In 2015 moeten de Sparc-systemen 128 processorkernen tellen met een geheugencapaciteit van 64 terabyte, draaiend op Solaris 11.

Het topsysteem met Ultrasparc dat dit jaar nog op de markt verschijnt, bestaat uit 32 processorkernen en heeft 4 TB aan geheugencapaciteit. Solaris 11 zal volgend jaar op de markt verschijnen, zegt John Fowler, de voormalige Sun-manager die nu verantwoordelijk is voor de systems-divisie van Oracle.

Verkopen zijn ingestort

Oracle wil met de openbaring van de plannen voor de komende vijf jaar het vertrouwen in de markt herstellen. De hardwaredivisie van het voormalige Sun krijgt al jaren klappen en de verkopen aan serversystemen stortte vorig jaar verder in door de onzekerheid over de toekomst van Sun’s hardware bij de overname door Oracle.

Fowler weigerde in te gaan op de toekomst van de Sparc64, die door partner Fujitsu is gemaakt en ook door Oracle wordt gebruikt in de M-serie servers. Sun, en nu dus ook Oracle, gebruikt zelf ook de zelfontwikkelde Ultrasparc in de T-serie servers.

Relaties met partners onzeker

Al eerder was er onduidelijkheid in de Solaris OEM-relaties tussen Oracle en partners als HP, Dell en Fujitsu. Daar heeft Oracle wat betreft Dell en HP inmiddels klaarheid over gegeven, maar de rol van Fujitsu blijft onduidelijk. Oracle en Fujitsu zijn in gesprek over de toekomstige relatie, meldde Fujitsubaas Yamamoto in juni.

Wel zegt Fowler dat Oracle zich voornamelijk richt op de ontwikkeling en verkoop van zware serversystemen die geschikt zijn om zware geclusterde applicaties van Oracle zelf te draaien. De x86 standalone standaardservers worden nog wel gemaakt, maar Oracle lijkt de prijzenstrijd in die markt te willen ontlopen.

Afscheid van AMD

Oracle neemt wel afscheid van de AMD Opteronchips wat betreft x86 instapservers en standaardiseert op Intel. Fowler zegt daarover dat Oracle niet van plan is servers aan te bieden in ‘elk formaat, vorm en kleur’.

Update 17:05: Verduidelijking dat Oracle het voornamelijk heeft over de eigen Ultrasparc.