De nieuwe Overheidsservicebus (OSB) laat organisaties berichten uitwisselen op basis van de WS-* webservice standaarden en EbMS. Hierdoor kunnen gemeentes, ministeries en andere instellingen informatie uit centrale systemen zoals de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) opvragen en verwerken in hun eigen administratie en systemen.

De OSB is een stap op weg naar een standaard infrastructuur waarbij overheden sneller en eenvoudiger gegevens kunnen delen en snel nieuwe diensten kunnen aanbieden. "Nu moeten er iedere keer nieuwe standaarden worden afgesproken," verklaart Hans Lussing, projectmanager van OSB bij ICTU.

OSB is geen ESB

Zoals de naam al suggereert vertoont OSB overeenkomsten met een Enterprise Service Bus (ESB), een applicatie die webservices met elkaar verbindt en integreert. Anders dan een ESB, biedt de OSB echter zelf geen applicatie, maar definieert slechts een aantal standaarden zodat overheden allemaal in dezelfde taal met elkaar communiceren.

"Het doel is standaardisatie, maar zonder er iets tussen te zetten," vertelt Lussing. "Bij een ESB zitten er vaak nog wel wat hulpmiddelen tussen."

Grotere instanties moeten zelf de aansluiting op OSB regelen. Voor kleinere instellingen is een zogenaamde OSB Gateway ontworpen, een applicatie waarmee een aantal standaard taken kan worden uitgevoerd.