Als je een beperkt budget hebt voor een nieuwe telefoon, lijkt het verouderde vlaggenschip van een tijdje terug misschien aantrekkelijker dan een goedkoop modern model. Maakt het als je wilt laten zien dat je een high-end apparaat hebt echt zoveel uit of je een Snapdragon 825 of Snapdragon 845 hebt? We leggen in dit artikel aan de hand van de cijfers uit in welke situatie wat beter is.

Waarom een nieuw budgetmodel?

Chinese merken als Huawei en Oppo hebben de grens verlegd van wat mogelijk is in het budgetsegment. In het verleden waren 18:9-schermen, vingerafdruksensoren en draadloos opladen features die je enkel in de high-end vond. Dat is nu niet meer zo: deze features zijn nu zelfs voor het merk Goedkopie™ de standaard. De baseline voor wat je mag verwachten van een smartphone is veel hoger dan vroeger.

Voordelen:
 • Een recenter Android
 • Nieuwere cameratechnologie
 • Langere accuduur
 • Meer opslag en werkgeheugen
Nadelen:
 • Slechtere/goedkopere schermtechnologie
 • Lagere bouwkwaliteit en minder gelikt design
 • Alleen grote schermen
 • Hardware niet krachtig genoeg voor sommige games
Koop jij altijd het nieuwste model smartphone?
Jazeker, het nieuwste vlaggenschip
Nee, mag ook best een vlaggenschip van een paar generaties ouder zijn
Ja, maar geen vlaggenschip, midrange of low-end is voldoende
Nee, ik let daar niet op. Als het toestel maar aan mijn specifieke eisen voldoet
Op de volgende pagina: Waarom zou je een high-endmodel nemen?

Waarom een oud high-endmodel?

De standaard over wat een modern vlaggenschip kan doen is ook veranderd de afgelopen jaren, maar niet zoveel als in de budgetrange. De voordelen van een ouder high-endmodel zijn duidelijk. Je krijgt een geliktere, soepelere ervaring. Je mist de verbeteringen van recente Android-versies, hebt een minder goede camera, maar de vlaggenschepen van een paar jaar terug zijn nog steeds aantrekkelijk.

Voordelen:
 • Hogere specificaties
 • Gelikter
 • Compactere form-factors
Nadelen:
 • Mogelijk een oudere Android-versie
 • Minder RAM en opslag aan boord
 • Waarschijnlijk geen dual-lens camera
 • Potentieel weinig ondersteuning voor oud product
Hierna: Wanneer is welke optie beter?

Dus wanneer ben je beter af?

We keken om tot een vergelijking te komen naar de specificaties van Samsung's vlaggenschepen van 2015 en 2016 om ze te vergelijken met moderne budgettoestellen als de Galaxy J5 Pro en de middenklasser Galaxy A8.

Er zijn een paar opmerkingen om rekening mee te houden. Zo kijkt zo'n vergelijking van de hardware niet naar de prestaties van elke specifieke feature, zoals de features die een specifieke camera-implementatie met zich meebrengt. Dit zijn harde cijfers op papier en die vertellen niet het hele verhaal.

Daarnaast is dit een kleine steekproef die je niet kunt beschouwen als universeel advies over of een specifiek budgetmodel beter is dan een ouder vlaggenschip. Dit is bedoeld ter illustratie van de verschillen en overeenkomsten die laten zien waarom een budgetmodel op een paar belangrijke gebieden niet kan concurreren met een ouder vlaggenschip.

De eerste is ouder vlaggenschip Galaxy S6 versus middenklasser Galaxy A8

Lees verder: Meer specificaties om te vergelijken.

Ouder vlaggenschip Galaxy S6 versus budgetmodel GalaxyJ5 pro:

Ouder vlaggenschip Galaxy S5 versus middenklasser Galaxy A8:

Ouder vlaggenschip Galaxy S5 versus budgetmodel Galaxy J5 pro:

Op de laatste pagina: De bottom-line.

Realistisch gezien als je je moet afvragen of een oudere high-end beter is dan een budgettoestel is de belangrijkste vraag: hoe oud. Als hij drie of vier jaar oud is, is het nieuwe budgetmodel waarschijnlijk de beste keuze. Hij is niet zo scherp qua scherm of processor, maar de cameratech en de software maken het verschil.

De middenklasser als de Galaxy A8 biedt een veel betere propositie vergeleken met oudere vlaggenschepen als de Galaxy S5 en Galaxy S6. Het werkgeheugen, opslag, processor, scherm en de camera zijn zoveel verder gevorderd dan de eerdere vlaggenschepen, dat de middenklasser eenvoudig wint in deze vergelijking.

Uiteindelijk gaat het erom als je voor de keuze tussen een oud vlaggenschip tegen een kleine prijs of een modern budgettoestel vooral om welke features je van belang vindt en hoe belangrijk het voor je is hoe het apparaat eruit ziet qua design. Maar als de keuze is tussen een ouder vlaggenschip en een moderne middenklasser, is de keus eenvoudig: de middenklasser biedt een veel betere prijs/kwaliteit-verhouding dan het vlaggenschip van zo'n drie jaar geleden.