WiFi-routers met een zendvermogen van meer dan 100 mW mogen in Nederland wel worden verkocht, maar niet worden gebruikt, waarschuwt het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De aanleiding voor deze waarschuwing is een brief van het telecomorgaan die ongeveer een half jaar geleden is verstuurd.

Diverse webshops melden aan Webwereld dat ze in deze brief werden gewaarschuwd dat er een vergunning nodig was voor het gebruik van een WiFi-router met een hoog zendvermogen. Het Agentschap maakt het nu een stuk simpeler: het gebruik van een WiFi-router met een hoog vermogen is illegaal en er is daarom ook geen vergunning voor mogelijk.

Langzamer rijden

De webshops zeggen dat ze naar aanleiding van de brief van een half jaar geleden een tekst op hun sites hebben gezet waarin wordt gewaarschuwd dat er voor deze routers een vergunning moet worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom. Dat heeft geleid tot een stroom van aanvragen.

“We krijgen nu allemaal telefoontjes waarin mensen om zo'n vergunning vragen, maar die bestaat helemaal niet", zegt woordvoerder Mariël van Dam van het Agentschap Telecom. Het is volgens de telecomwet illegaal om routers met een zendvermogen hoger dan 100 mW te gebruiken in Nederland.

Maar onder meer wlanshop.nl en wifishop.nl melden aan Webwereld dat het advies om een vergunning aan te vragen afkomstig is van het Agentschap Telecom zelf en een citaat uit het schrijven van de organisatie is. “Deze tekst hebben we letterlijk gekopieerd uit de brief", meldt Jasper van Oosterum van wifishop.nl. Ook Marco Kristelijn, eigenaar van Wlanshop.nl vertelt dat de gewraakte tekst is toegevoegd naar aanleiding van een brief van het Agentschap Telecom.

Elke 5 minuten verkocht

De telecomorganisatie waarschuwt dat mensen routers als een outdoor-router van EnGenius (EOC-5611) wel mogen kopen, maar niet mogen gebruiken. “Je kunt in Nederland ook auto's kopen die 220 kilometer per uur kunnen, maar dat betekent niet dat je er zo hard mee mag rijden", licht de woordvoerder toe.

De router met hoog vermogen loopt volgens de eigenaar van wlanshop.nl erg goed. “Iedere 5 minuten verkopen we er eentje", aldus Kristelijn. In de handleiding staat niet vermeld dat gebruikers het zendvermogen moeten terugbrengen naar maximaal 100 mW. “Sterker nog, bij de doos zit een Europese conformeringsverklaring waarin staat dat de router geschikt is voor heel Europa", weet de webshopeigenaar.

Wlanshop.nl is van plan de aanvankelijk door het Agentschap geëiste boodschap aan te passen. De verwijzing naar een vergunning die niet blijkt te bestaan wordt eruit gehaald. “We gaan erbij vermelden dat het gebruik van 600 mW niet is toegestaan in Nederland en dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor de instellingen."

Norm te streng

In de brief is te lezen dat er voor apparaten die een hoger zendvermogen hebben dan 100 mW een vergunningsplicht hebben. Van Oosterum vindt deze norm te streng en pleit ervoor dat deze iets wordt opgerekt. “Het 2,4 GHz-spectrum is inderdaad erg druk, maar het advies van het Agentschap om bijvoorbeeld repeaters te gebruiken is geen goede oplossing. Dan ga je een zwakke bron versterken."

Hij vindt het ook vreemd dat de telecomorganisatie in zijn waarschuwing rept over scholen en campings. “Scholen hebben vanwege hun budget vaak normale accesspoints hangen en campings hebben niet eens buren", aldus Van Oosterum. “De telecomwet is wat dit onderdeel betreft typisch Nederlands: de verkoop mag, maar het gebruik is illegaal. En het wordt ondertussen gedoogd."