Palm heeft zijn omzet scherp zien dalen van 312,1 miljoen dollar naar 90,6 miljoen. Daarbij lijdt het een verlies van 98 miljoen dollar. Dat is 94,7 miljoen als bijzondere kosten zoals aandelenuitkeringen en de lopende reorganisatie niet worden meegeteld. Het verlies was in het derde kwartaal van het vorige boekjaar ‘maar’ 57 miljoen.

“We maken nu een uitdagende overgangsperiode door”, erkent ceo Ed Colligan. “De huidige resultaten moeten echter geen schaduw werpen op de enorme vooruitgang die we hebben geboekt voor onze strategische doelen.”

De topman doelt daarmee op de aankomende smartphone Palm Pre, die volgens de planning in de eerste helft van dit jaar op de markt moet komen. Het bedrijf heeft begin dit jaar één toestel gedemonstreerd, maar heeft meerdere webOS-producten in de pijplijn. Colligan zegt nu dat sommige van die andere webOS-toestellen eenvoudiger zijn dan de Pre, en sommige weer veel geavanceerder. Het is nog onbekend of dit dan ook tablets of netbooks omvat.

Verkoopdaling

De smartphonemaker heeft begin deze maand al gewaarschuwd dat zijn huidige verkoop instort. Klanten schorten aankopen op in afwachting van de Palm Pre. De leverancier heeft in het afgelopen kwartaal maar liefst 42 procent minder toestellen verkocht. De verkoop ligt nu op 482.000 stuks. Die terugval heeft een omzetdaling van maar liefst 72 procent opgeleverd.

Pre-smartphone

De Palm Pre wordt echt een ‘make or break’-product voor het bedrijf. De aankomende nieuwe smartphone draait het geheel nieuwe besturingssysteem webOS, dat is gebaseerd op Linux. Applicaties op dat platform zijn echter reguliere webapplicaties; webOS heeft ingebouwde ondersteuning voor webtechnieken als JavaScript, XHTML en CSS. Software voor het nu afgeschreven PalmOS draait echter niet op het nieuwe platform.

Ook op hardwaregebied belooft het nieuwe toestel veel. De Pre heeft een multitouch-scherm, WiFi, een 3 megapixel camera, en 8 GB aan opslagruimte. Het touch-scherm ondersteunt bediening met gebaren, wat analisten doet vrezen voor patentaanklachten van Apple. Palm heeft al verklaard dat het daar niet bang voor is.