De Treo-smartphones van het bedrijf draaien nog op het mobiele besturingssysteem van Microsoft, waarvan binnenkort eindelijk de nieuwe versie 6.5 uitkomt, terwijl er al hard gewerkt wordt aan versie 7.0.

Palm heeft Windows Mobile in september 2005 omarmd, na gecompliceerde manoeuvres door de afsplitsing en terug-licentiëring van het eigen PalmOS. Het bedrijf voert PalmOS nog wel, onder meer op de Centro-smartphone voor de consumentenmarkt. Het einde van PalmOS is begin dit jaar al aangekondigd.

Eigen platform eerst

Nu komt Jon Rubinstein, die sinds juni ceo van Palm is, met de mededeling dat Palm zich alleen nog richt op het zelf ontwikkelde, gloednieuwe webOS. Rubinstein is medeverantwoordelijk voor het ontwerp daarvan. Hij is speciaal door de vorige Palm-ceo uit zijn pensioen gelokt om een geheel nieuw platform met moderne gui te ontwikkelen voor de noodlijdende smartphoneproducent.

Dat is het webOS geworden, dat draait op de Palm Pre-smartphone die tot op heden alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar is. De fabrikant heeft onlangs ook een uitgeklede en goedkopere variant aangekondigd: de Pixi.

'iPhone-killer'

Eerder dit jaar is de Pre al met lovende kritieken ontvangen, hoewel er van een iPhone-succes nog geen sprake is. De Amerikaanse telecomprovider Sprint die de Palm Pre exclusief voert, heeft daarmee geen enorme aanwas aan abonnees gewonnen. Recent is er echter ook twijfel opgedoken aan de voordelen van de iPhone voor telecombedrijven.