De deal tussen Panasonic en Microsoft is net bekend gemaakt, maar de hoogte van de betaling is niet onthuld. Onlangs tekenden producenten als Canon, Sony, Sanyo en Olympus al overeenkomsten met Microsoft voor het gebruik van diens gepatenteerde FAT-bestandsysteem.

Ook Amazon betaalt Microsoft voor diverse patenten. De online-boekwinkel en cloudaanbieder sloot die deal afgelopen week. Het is onbekend of dat ook een FAT-patent betreft; de twee houden de details van de overeenkomst geheim.

256 TB

De producenten van consumentenelektronica hebben interesse in het exFAT-bestandssysteem vanwege de ondersteuning voor opslag tot 256 Terabyte. Bij het 'normale' FAT is het opslagmaximum veel lager. Microsoft claimt ook dat exFAT een verruiming brengt voor de omvang van bestanden waar flashgeheugen mee kan omgaan.

Ook FAT32

Panasonic sluit naast de overeenkomst over exFAT ook een deal over een licentie voor het oude FAT32. Microsoft heeft in december zijn licentieprogramma voor exFAT opgestart.

Sinds de start van zijn algehele programma voor patentlicenties in 2003 heeft Microsoft al meer dan 600 deals gesloten met tal van bedrijven. Die licentienemers lopen uiteen van Apple en HP tot LG en Nikon. Afgelopen jaar kreeg Microsoft bijna drieduizend verschillende octrooien toegewezen.